« Kultura
objavljeno prije 1 mjesec i 3 dana
RAZGOVOR

Razgovor: Izvor Pende, akademski slikar

Pred nešto manje od deset godina sam se odlučio napraviti radikalni preokret u svom slikarstvu, kaže Pende

Izvor Pende
Izvor Pende (Arhiva)
Više o

intervju

,

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Izvor Pende

Izvor Pende, akademski slikar, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, autor je osebujnog i zapaženog djela. Izlagač na brojnim samostalnim izložbama iznimnog odjeka.

Izlagali ste u Zagrebu, naziv izložbe je Izvor, slučajno ili namjerno?

- Izlagao u galeriji Forum, predstavio sam novi ciklus slika. Izložbu sam nazvao : izvor" želio sam isprovocirati pitanja publike, što je u potpunosti uspjelo .

Imate vrlo zanimljiv životopis. Krenuli ste na ALU u Zagrebu pa je završili u Njemačkoj, zanimljivo.

- Započeo sam studiji kiparstva na ALU medjutim već na drugoj godini studija sam odlučio otići na Kunstakademie Dusseldorf (visoka škola za umjetnost) studirati slikarstvo. Umjetnička akademija Duesseldorf ima veliku tradiciju i slovi za jednu od najboljih akademija na svijetu.iskustvo koje sam stekao na studiju u Njemačkoj je jedna od osnova razvoja mog slikarstva.

Izlagali ste od New Yorka do Venecije. Kolika je važnost izlaganja?

- Da, izlagao sam dosta po svijetu. Nedavno sam imao samostalnu izložbu u Bratislavi i Dubaiu. Slijedeća samostalna izložba je krajem 5. mjeseca u Beču. Na izložbama imam mogućnost vidjeti svoje slike u raznim prostorima iz nekog drugog ugla, takodjer i reakciju publike. Svaka nova izložba, projekt donosi novo iskustvo.

Apstrakcija Vam je vrlo bliska.

- Pred nešto manje od deset godina sam se odlučio napraviti radikalni preokret u svom slikarstvu. U figurativnom slikarstvu nisam pronalazio dovoljnu slobodu za pronaći svoj autentični izricaj. Tako je došlo da apstrakcije, vjerujem da sam na dobrom putu. Volim eksperimentirati i uvijek nešto mijenjati u svom slikarstvu. Slikarstvo je zapravo način razmisljanja, maratonska disciplina gdje je potrebno vrijeme za rezultate.

Rođeni ste u Zagrebu. U Dubrovniku ste proveli djetinjstvo, u gradu brojnih umjetnika. Koliko je Dubrovnik utjecao na Vas?

- Rođen sam u Zagrebu, djetinjstvo sam proveo u Dubrovniku. Dubrovnik je predivan grad uz koje me vežu lijepe uspomene . Volim samozatajno slikati u svom Gradu, iako je sve teže živjeti radi turizma. Zapravo nema direktan utjecaj na moje slikarstvo, Grad je moja životna inspiracija..

Što mislite o suvremenom slikarstvu?

- Suvremena umjetnost obilježava naše vrijeme u kojem živimo, neovisno o kojem se mediju radi. Nažalost kod nas još uvijek nije razvijena dovoljna svijest o važnosti suvremene umjetnosti i njezinom utjecaju na drustvo .

Što je novo u atelijeru?

- Jos uvijek imam studio u Dubrovniku, nisam se u cijelosti preselio u Zagreb. Vjerujem da cu slikati u Dubrovniku dok god to bude moguće.

Koliko je kolor važan?

- Boja je isključivo kontrast koji mi je potreban za gradnju slike. Vjerujem da nije bitno o kojoj se boji radi. Sve boje dobro korespondiraju skupa.

Vaša je supruga Marijana umjetnica također. Kako funkcionira Vaš suživot,svakodnevica?

- Mariana je studirala kiparstvo na akademiji u Veneciji. Naša svakodnevnica je odlazak u studio i posvećenost umjetnosti, jako se dobro nadopunjavamo i savjetujemo oko rada, to je svakako velika privilegija za nas oboje. 

Piše: Miroslav Pelikan
24.03.2024. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh