« Svijet
objavljeno prije 16 godina i 7 mjeseci

Raul Castro izabran za predsjednika Kube

Fidel Castro jučer i službeno dobio nasljednika

Raul Castro dosad je na Kubi, od 1959. godine, obnašao dužnost ministra obrane
Raul Castro dosad je na Kubi, od 1959. godine, obnašao dužnost ministra obrane (AFP)
Više o

Fidel Castro

,

Kuba

,

Raul Castro

,

Cuba

Raul Castro izabran je jučer navečer za nasljednika svoga brata Fidela Castra na položaju predsjednika Kube, nakon što je na sjednici Narodne skupštine bio jedini nominiran za tu dužnost.

Ministar obrane s najduljim stažem na svijetu (zapovjednik kubanskih oružanih snaga od revolucije 1959. godine), Raul Castro (76) time je i službeno izabran na predsjedničku dužnost koju je obnašao 19 mjeseci, otkako je stariji brat, zbog bolesti, na njega prenio sve ovlasti.  

Velik broj analitičara očekuje da će Raul Castro unijeti neke gospodarske reforme u komunističko kubansko gospodarstvo, no znak da duboke promjene ne bi trebalo očekivati jest izbor tvrdolinijskog komunističkog ideologa za potpredsjednika, piše agencija Reuters.
Jose Ramon Machado Ventura (76), član kubanske ‘revolucionarne stare garde’, izabran je za potpredsjednika umjesto Raula Castra.

SAD zaziva demokracijuSjedinjene Američke Države su u nedjelju, uoči izbora Castrova nasljednika u kubanskoj Narodnoj skupštini, pozvale kubansku vladu da otvori proces mirnih demokratskih promjena i pripremi put za održavanje slobodnih, demokratskih izbora. 

Na prvoj sjednici Narodne skupštine u Kubi nakon siječanjskih izbora, 614 zastupnika izabralo je novog predsjednika komunističke Kube, nakon što je u utorak 81-godišnji Fidel Castro, utemeljitelj režima, zbog bolesti odustao od vlasti koju je obnašao 49 godina.
Agencije javljaju da Kubom trenutačno vlada strah i olakšanje. Građani se s jedne strane boje da se možda ništa neće promijeniti, a s druge strahuju u kojem će smjeru krenuti promjene koje su tako dugo čekali. Mnogi se boje da će izgubiti besplatnu socijalnu skrb, a dobiti društvo nesigurnosti i kriminala.

Novoizabrani predsjednik morat će rješavati ekonomske probleme osiromašene zemlje, piše Jutarnji list. Mnogi Kubanci Raula Castra smatraju lošim rješenjem. Iako je otvoren za ekonomske reforme, Raul je preblizak bratu Fidelu da bi bitnije promijenio stvari. Kubanski intelektualci skloniji su ministru vanjskih poslova Felipeu Perezu Roqueu (42), za kojeg misle da je sposobniji provesti reforme. Jedan od poželjnih kandidata bio je i 56-godišnji Fidelov potpredsjednik Carlos Lage. (Hina/Metro) 

25.02.2008. 00:40:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh