« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
OPREZ

Ratzinger ostaje u Vatikanu kako bi se spasio tužbi

Kad prestane biti papa, Benedikt više neće biti monarh Države Vatikanskoga Grada, ali će zadržati vatikansko državljanstvo i boravište

Ratzinger bi mogao odgovarati na optužbe
Ratzinger bi mogao odgovarati na optužbe (Arhiva)
Više o

Benedikt XVI

,

pedofilija

,

Katolička crkva

,

papa

,

Joseph Ratzinger

Njegov ostanak u Vatikanu nužan je, inače bi mogao biti ugrožen. Nigdje drugdje ne bi imao imunitet, ne bi imao ovlasti i sigurnost", rekao je jedan vatikanski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

"Apsolutno je nužno" da on ostane u Vatikanu, dodao je. Preostale godine Benedikt mora imati "dostojanstven život".

Vatikanski izvori kažu da postoje tri glavna razloga za odluku da Benedikt i nakon odlaska 28. veljače ostane u samostanu Vatikanu.

Vatikanska policija koja već poznaje Papu i njegove navike, moći će mu jamčiti privatnost i sigurnost, i neće se to morati prepustiti nekoj stranoj policiji, što bi bilo nužno da se odseli u drugu zemlju.

Drugi je razlog mogućnost da, odseli li Papa trajno u neku drugu zemlju i odluči u samoći živjeti u nekom samostanu rodne mu Njemačke, to mjesto postane hodočasničko odredište. To bi bilo komplicirano za Crkvu, osobito, što Reuters ocjenjuje malo vjerojatnim, ako idući papa donese odluke koje se ne sviđaju konzervativcima pa oni onda počnu posjećivati Benedikta.

Zadnji problem je Papina potencijalna izloženost tužbama u vezi sa svećeničkim seksualnim zlostavljanjem djece. Već je 2010. Benedikt u jednoj tužbi naveden kao branjenik uz tvrdnju da kao kardinal 1995. nije ništa poduzeo, a navodno mu je bilo rečeno da je jedan svećenik u Americi više desetljeća ranije zlostavljao dječake u školi za gluhu djecu. Odvjetnici su lani povukli tužbu i Vatikan je to prozvao velikom pobjedom koja dokazuje da papa ne može odgovarati za postupke svećenika zlostavljača.

Benedikt u ovome trenutku nije spomenut ni u jednom slučaju, a Vatikan ne očekuje nove tužbe, ali ih i ne isključuje.

Kad prestane biti papa, Benedikt više neće biti monarh Države Vatikanskoga Grada, ali će zadržati vatikansko državljanstvo i boravište.

17.02.2013. 03:47:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh