« Svijet
objavljeno prije 9 godina
PETRAEUS

Ratni general na čelu CIA

Bivši zapovjednik američkih snaga u Iraku i Afganistanu, bez obavještajnog iskustva, dolazi na čelo CIA

Novi šef CIA je bivši aktivni general
Više o

CIA

,

David Petraeus

U utorak, sljedeći tjedan, Središnja obavještajna agencija CIA dobit će novog direktora. To je David Petraeus, bivši zapovjednik američkih misija u Afganistanu i Iraku.  General Petraeus dolazi na čelo CIA-e, civilne obavještajne agencije, u trenutku kada ona postaje sve više militarizirana ustanova, zbog potreba rata protiv terorizma.

Povjesničarka američkih obavještajnih službi Amy Zegart objašnjava kakav doček može očekivati David Petraeus u CIA-i: "On je zaista mnogo postigao i mislim da ga vrlo poštuju. Međutim, mislim da bi moglo biti i izvjesne podozrivosti prema njemu. Zbog toga što dolazi iz vojske. Je li njegovo imenovanje u CIA-u samo privremeno?  Shvaća li on obavještajnu zajednicu i hoće li se boriti za interese CIA-e?"

Amy Zegart, koja radi na Institutu Hoover sveučilišta Stanford, kaže da će Petraeus morati raditi na tome da pridobije svoje nove kolege.  Naime, u prošlosti, Petraeus je zagovarao neke mjere kojima se CIA protivila, vezane s misijama u Iraku i Afganistanu.  Međutim Thomas Fingar, bivši predsjedatelj Nacionalnog vijeća za obavještajnu djelatnost - državnog tijela koji nadgleda rad više od deset američkih obavještajnih službi - kaže da vrh CIA-e želi surađivati s Petraeusom.  Fingar ne očekuje da će odnosi između novog šefa i njegovih čelnih pomoćnika - koji su dio stalne postave CIA-e - biti loši kao što je bio slučaj kada je, prije nekoliko godina, direktor bio Peter Goss, bivši agent CIA-e, a potom kongresnik: "Pravilo je da se novog direktora dočeka s povjerenjem. Trebate zaista činiti neprilične stvari - kao što je bio slučaj s Gossom i ljudima koje je on doveo - da izgubite povjerenje CIA-inih ljudi.  U slučaju Petraeusa, mislim da ne postoji nepovjerenje.  Ali, naravno, ljude u CIA-i zanima je li on spreman za taj posao, koliko će biti u izravnom kontaktu sa zaposlenima, je li društven i kolegijalan te koliko će zaista biti na poslu, u samoj agenciji, a koliko će se posvetiti drugim poslovima van nje".

David Petraeus nema izravnog obavještajnog iskustva.  Kao general američke kopnene vojske do sada je bio tek korisnik obavještajnih podataka.  No, CIA je i u prošlosti imala generale za direktore - njih ukupno pet. I svi su oni, osim jednoga, bili u aktivnoj vojnoj službi, dok su bili direktori Središnje obavještajne službe, koja je civilna vladina agencija.  David Petraeus je nedavno otišao u mirovinu.  Thomas Fingar, koji je također na Institutu Hoover u Californiji, kaže da je direktor CIA-e više birokrat, a manje špijun: "Svaka državna ustanova odnosno agencija treba na čelu dobrog menadžera. Čovjeka koji može obaviti više poslova u isto vrijeme. Čovjeka koji ima dobre veze u Bijeloj kući, u Kongresu, u Pentagonu.  Nema razloga sumnjati u Petraeusove upravljačke sposobnost.  što se tiče obavještajnog rada, on će biti okružen s mnogo ljudi kojima je upravo to specijalnost".

Amy Zegart kaže da se u posljednjih deset godina CIA dosta militarizirala, zbog potreba globalnog rata protiv terorizma.  To mnoge u Kongresu smeta, jer je CIA-u sada teže nadzirati: "Teže je pozivati na odgovornost. Danas imate primjere da klasične obavještajne operacije izvode pripadnici naše vojske. Jesu li oni pod istim nadzorom civilnih vlasti kao i CIA? Nisu. I upravo u tome je problem".

Direktor CIA-e je i čelni savjetnik predsjednika države kada je u pitanju obavještajno područje.  No, od 2004. postoji i institucija direktora svih nacionalnih obavještajnih agencija - civilnih i vojnih - koja je stvorena da bi se uvela bolja koordinacija svih tih službi.  Preklapanje ovlasti ta dva visoka državna dužnosnika može predstavljati problem - kažu oba stručnjaka s kojima smo razgovarali.

Piše: Gary Thomas / VOA
05.09.2011. 16:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh