« Svijet
objavljeno prije 13 godina
GOTOVO JE

Ratko Mladić dolijao nakon 16 godina

Danas ujutro uhićen je Ratko Mladić, odbjegli ratni zločinac - Jadranka Kosor od jutra znala za uhićenje

Više o

Ratko Mladić

,

ratni zločinac

,

uhićen Ratko Mladić

U akciji koju su izvele koordinirano BIA (Srpska Bezbednosno-informativna agencija) i Služba za otkrivanje ratnih zločina uhitile su muškarca koji se predstavljao kao Milorad Komadić u selu Lazarevu kod Zrenjanina te poslale njegov DNK na analizu kako bi se točno utvrdio identitet uhićene osobe.

U 13:19 sati predsjednik Republike Srbije Boris Tadić izjavljuje kako je Republika Srbija uhitila ratnog zločinca Ratka Mladića te je tim činom ispunila tražene uvjete Haškog suda.

Ratko Mladić optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti, teške povrede ženevske konvencije, kršenje zakona i običaja ratovanja.

Kao glavni zapovjednik Vojske bosanskih Srba od 1992, do 1996. sudjelovao je u progonu nesrpskog stanovništva te stradanju civila u granatiranju Sarajeva. Najteži zločin koji mu se stavlja na teret je odgovornost za pokolj bosanskih Muslimana u Srebrenici te prikrivanje tog zločina. Naime, u samo pet dana, vojska pod njegovim zapovjedništvom ubila je oko 7000 muslimanskih muškaraca i djece te deportirala oko 30,000 žena i djece s početkom 6. srpnja 1995. godine.

Haški tribunal potpisao je optužnicu za Ratka Mladića već u studenom 1995. i od tad se traži njegovo izručenje.

Prema nekim izvorima Mladić je sve do dolaska Borisa Tadića na vlast neometano živio u svojoj kući iako su tamošnje vlasti tvrdile kako mu ne mogu ući u trag. Viđan je na raznim javnim mjestima pa se tako spominju i nogometne utakmice NK Crvene Zvezde čiji je vatreni navijač.

26.05.2011. 13:45:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh