« Zdravlje
objavljeno prije 7 godina i 5 mjeseci
UPOZORENJE

Raste smrtnost od raka prostate

Javnozdravstvena akcija "Sve za njega" predstavljena je u utorak u Školi narodnog zdravlja "Andrija Štampar" radi podizanja svjesnosti o raku prostate, od kojega u Hrvatskoj umire sve više muškaraca

Treba podići svjesnost na opasnosti od raka prostate
Treba podići svjesnost na opasnosti od raka prostate (Arhiva)
Više o

smrtnost

,

rak prostate

,

Sve za njega

Akcija "Sve za njega" pokrenuta je u studenom - mjesecu muškog zdravlja s ciljem podizanja svjesnosti o važnosti ranog otkrivanja raka prostate te poboljšanja kvalitete liječenja oboljelih.

Akcija je predstavljena na konferenciji za novinare na kojoj je upozoreno da su prošle godine u Hrvatskoj od raka prostate umrla 824 muškarca, što je porast od gotovo 10% u odnosu na 2014.

Predsjednik Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate Egidio Ćepulić podsjetio je da je rak prostate drugi najčešći karcinom po pojavnosti kod muškaraca te treći uzrok smrti od raka u Hrvatskoj. Riječ je, kaže, o poraznim podacima s obzirom da se rak prostate dijagnosticira vrlo lako mjerenjem prostata specifičnog antigena (PSA) iz krvi, a u ranoj fazi je gotovo 100% izlječiv operacijom ili zračenjem.

Željko Kaštelan, predstojnik Klinike za urologiju KBC Zagreb, istaknuo je važnost urološkog pregleda jednom godišnje i određivanja PSA u krvi za sve muškarce starije 40 godina.

"Dobna granica za prvo kontroliranje PSA, koja je nekada bila 50 godina, pomaknuta je na 40 godina. Posebno se preporučuje pregled onima koji su imali problema s upalama prostate, upalama mjehura ili onima koji koji u obitelji imaju nekoga tko je bolovao od raka prostate", rekao je Kaštelan.

Uz rano otkrivanje raka prostate, izuzetno je važno i adekvatno liječenje bolesnika u metastatskoj fazi bolesti. Dostupnost terapije kod bolesnika s metastatskim hormon-rezistentnim rakom prostate nije jednaka dostupnosti terapije za druge vrste raka, poput raka dojke, upozoreno je na konferenciji.

Javnozdravstvena akcija "Sve za njega" obilježava se u sklopu Brkatog studenog - Movembera, Mjeseca muškog zdravlja, namijenjenog informiranju i edukaciji stanovništva o raku prostate i raku testisa, te o važnosti brige za mentalno zdravlje muškaraca.

23.11.2016. 09:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh