« Biznis
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
KATASTROFA

Raste i broj blokiranih i njihova dugovanja

U Hrvatskoj je krajem srpnja ove godine blokirane račune imalo je 328.357 građana, sa 40,26 milijardi kuna neplaćenih dugovanja te 31.455 poslovnih subjekata, s 19,2 milijarde kuna neizvršenih osnova za plaćanje

Banke i dalje nemilosrdno deru građane
Banke i dalje nemilosrdno deru građane (Arhiva)
Više o

ovrhe

,

blokirani računi

Iako je broj građana kojima su krajem srpnja bili blokirani računi smanjen u odnosu na stanje s kraja lipnja za 431 ili 0,1 posto, njihova su dugovanja istodobno rasla za 0,8 posto, odnosno za otprilike 330 milijuna kuna.

No, u odnosu na srpanj lani, krajem sedmog mjeseca ove godine bilo je 7.738 ili 2,4 posto više blokiranih građana, a njihov je ukupni dug u godinu dana povećan za 6,16 milijardi kuna ili 18 posto.

Kod tvrtki, odnosno poslovnih subjekata također se bilježi pad broja blokiranih, ali i iznosa njihovih ukupnih nepodmirenih osnova za plaćanje, i to i na mjesečnoj i na godišnjoj razini.

U odnosu na lipanj, krajem srpnja je, naime, bilo 1,8 posto manje blokiranih tvrtki, a njihova su ukupna nepodmirena dugovanja smanjena za 0,05 posto ili oko 10 milijuna kuna.

Na godišnjoj razini, blokiranih je poslovnih subjekata u srpnju ove godine bilo 14.992 ili 32,3 posto manje, a iznos njihovih nepodmirenih obveza smanjen je za 7,91 milijardu kuna, odnosno za 29,2 posto.

Iz Fine pritom ističu kako je za očekivati da će se njihov broj i nadalje smanjivati, uslijed učinaka primjene odredbi zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, kao i Ovršnog i Stečajnog zakona, ali i činjenice da se poduzetnici koji tri godine zaredom nisu predali godišnji financijski izvještaj u Finin Registar godišnjih financijskih izvještaja brišu iz sudskog registra.

05.09.2016. 17:26:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh