« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
ZBOGOM KRIZI

Raste broj kineskih milijardera

Broj Kineza s više od 150 milijuna dolara u zadnjih pet godina se udeseterostručio, najviše zahvaljujući nekretninama i dionicama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

nekretnine

,

dionice

,

Kina

,

milijarderi

,

Huang Guangyu

,

kineski bogataši

,

Wang Chuanfu

Zahvaljujući procvatu tržišta nekretnina i dionica broj Kineza čija se imovina mjeri u milijardama dolara poskočio je u proteklih godinu dana sa 101 na 130, izvijestio je u utorak šangajski Hurun Report.

"Čini se da su kineski superbogataši prebrodili kreditnu krizu", piše Hurun u prilogu godišnje liste najbogatijih Kineza.

Oporavak cijena nekretnina i dionica podigao je ukupnu vrijednost imovine 1.000 najbogatijih Kineza na 571 milijardu dolara, što je 130 milijardi dolara više nego prošle godine, piše u izvješću.

"Bogatstvo Kine uvećava se vrtoglavom brzinom", zaključio je Rupert Hoogewerf, sastavljač liste najbogatijih.

"Od liste objavljene 2004. udeseterostručio se broj bogataša čija se imovina procjenjuje na najmanje 150 milijuna dolara", rekao je Hoogewerf, dodajući da su po broju milijardera ispred Kine još samo Sjedinjene Države. On smatra da je stvaran broj milijardera u Kini dvostruko veći i da iznosi 260.

"Još uvijek ima puno milijardera koji nisu zahvaćeni istraživanjima i koji svoje bogatstvo grade daleko od svjetla reflektora kojima su osvijetljena tržišta nekretnina i dionica i ulaganja".

Najbogatiji je Kinez 43-godišnji Wang Chuanfu, čije se bogatstvo procjenjuje na 5,1 milijardu dolara a uglavnom je generirano poslovanjem njegove tvrtke BYD koja se bavi razvojnom tehnologijom, a specijalizirala se za izradu baterija za mobilne telefone i automobile na električni pogon.

"Wang Chuanfu popeo se na prvo mjesto zahvaljujući kombinaciji 30-postotnog rasta kineske autoindustrije i zlatnom dodiru Warrena Buffetta", rekao je Hoogewerf, referirajući se na prošlogodišnji nagli skok vrijednosti dionice BYD-a na hongkonškoj burzi nakon najave američkog investitora Buffeta da planira kupiti 10 posto dionica kineske tvrtke.

Kineskinja Zhang Yin čije je poslovanje vezano za recikliranje otpada postala je u 2006. prva žena na vrhu liste najbogatijih, a ove je godine kliznula na drugo mjesto. Prošlogodišnji najbogatiji Kinez, elektronički tajkun Huang Guangyu naknadno je pritvoren zbog navodne manipulacija cijenama dionica. (hina/metro-portal)

13.10.2009. 15:31:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh