« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
ZANIMLJIVO

Rasprodaje su baš kao droga ... stvarno!

Obično se u nekoj kupovini odluči u dijeliću sekunde, bez puno razmišljanja, prvo dolazi dobar osjećaj i navala pozitivnih emocija, no ubrzo uslijedi intenzivan osjećaj krivnje

Osjećaj krivnje dolazi kasnije ...
Osjećaj krivnje dolazi kasnije ... (Shutterstock)
Više o

shopping

,

rasprodaja

,

dopamin

,

crni petak

,

osjećaj ugode

Shopping manija tek je počela s Crnim petkom, još jednom uvoznom glupošću koja služi trgovinama za rješavanje zaliha koje ne mogu prodati, a zašto im uspijeva - zato što smo ovisni!

Naime, znanstvenici su dokazali da osjećaj kupovine na rasprodaji nije puno drugačiji od ovisnosti o alkoholu, drogi ili čak hrani - čak i oni kojima nije dijagnosticiran poremećaj kompulzivnog kupovanja mogu osjetiti sličnu groznicu.

Obično se u nekoj kupovini odluči u dijeliću sekunde, bez puno razmišljanja, prvo dolazi dobar osjećaj i navala pozitivnih emocija, no ubrzo uslijedi intenzivan osjećaj krivnje, slično narkomanu ili alkoholičaru, kad kupac poželi još.

Inače odluke donosimo sporije, u koracima koji se izmjenjuju u jedinstvenoj sekvenci za svakog čovjeka u zavisnosti od preferencija, no kad vidimo znak rasprodaje - sve pada u vodu, kažu znanstvenici sa Sveučilišta New York u Buffalu. Kad znamo da je voditeljica istraživanja Keonyung Oh specijalist u neuromarketingu, trebali bi je poslušati ...

Katalizator je u tim slučajevima ulazak u omiljenu trgovinu, bila ona fizička ili na webu, a sam čin ulaska daje znak tijelu da počne proizvoditi veće količine dopamina, neurotransmitera koji nam daje osjećaj ugode i nagrade.

Ukratko, ako vi ne znate ništa o neuromarketingu, ne brinite - trgovci znaju sve i ispraznit će vam novčanik u trenu ... osim ako ipak ne odlučite ostati kod kuće i surfati po stranicama koje ne prodaju ništa.

 

25.11.2016. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh