« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Fascinantna priroda

Rakovi inspirirali novu generaciju DVD-a

Oči raka bogomoljke mogle bi inspirirati novu generaciju DVD i CD playera, navodi nova studija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

oči

,

tehnologija

,

rakovi

,

dvd player

Naime, ta vrsta rakova ima najsloženiji sustav vida poznat znanosti. Mogu vidjeti u 12 boja, za razliku od ljudskog oka koje gleda samo u tri, te razlikuju različite forme polariziranog svijetla.

Specijalne stanice osjetljive na svjetlo u njihovim očima, izvode iste funkcije kao i mehanizmi u DVD i CD playerima. Zapravo su i rakovi i laseri sposobni pretvoriti svjetlo u različite forme, od linearno pa do cirkularno polariziranog. No ključna razlika je u tome što rakovi bogomoljke mogu to učiniti u cijelom spektru svjetlosti, dok DVD playeri to mogu samo s jednom bojom.

Voditelj istraživanja, dr. Nicholas Roberts, objašnjava kako njegov rad po prvi put pokazuje unikatan sustav očiju rakova bogomoljki, te kako bi on mogao pomoći razvoju optičkih uređaja.

˝Ono što je posebno zanimljivo jest jednostavnost takvog sustava. Taj prirodni mehanizam, sastavljen od stanica formiranih u valjak apsolutno nadmašuje sintetičke dizajne. Mogao bi nam pomoći pri kreiranju boljih optičkih uređaja u budućnosti, uz pomoć tekućih kristala koji su kemijski prerađeni da oponašaju funkcije stanica u očima rakova bogomoljki˝, dodaje dr. Roberts.

28.10.2009. 10:07:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh