« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
NAKON 225 DANA

Raketoplan američke vojske završio tajanstvenu misiju u svemiru

Konkretan program misije X-37B u orbiti, koja je neprekidno trajala 225 dana, nije objavljen

Fotografija vijesti
Više o

američka vojska

,

X-37B

,

militarizacija svemira

Prvi bespilotni svemirski raketoplan X 37B, tzv. "mini space shuttle", sletio je noću na petak u bazu američkoga Ratnog zrakoplovstva u Vandenbergu u Kaliforniji, nakon 225 dana u svemiru. "Vrlo smo zadovoljni što je program u orbiti dovršio sve planirane ciljeve na prvoj misiji", izjavio je voditelj programa X-37B potpukovnik Troy Giese nakon slijetanja, prenosi TV mreža Fox News.

Konkretan program misije X-37B nije objavljen. Ratno zrakoplovstvo nije objavilo nikakve detalje o letjelici, navevši samo da je glavna svrha leta bilo testiranje samog mini raketoplana.

>>Američka vojska započela militarizaciju svemira

Letjelicu je sagradila tvrtka Boeing, a poznata je i kao orbitalno pokusno vozilo.

Misija X-37B je "pokazati pouzdanu, višekratno upotrebljivu, pokusnu bespilotnu platformu za američko ratno zrakoplovstvo", navodi se u podacima o novoj letjelici koje je objavila vojska.

"Ciljevi programa orbitalnog pokusnog vozila uključuju svemirske eksperimente, smanjenje rizika i koncept operativnog razvoja za tenhologiju svemirskog vozila s višekratnom uporabom", navela je vojska.

Ratno zrakoplovstvo priprema se za lansiranje drugog mini raketoplana X-37B u proljeće 2011. na raketi nosaču Atlas V.(hina/metro-portal)

03.12.2010. 20:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh