« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
MODERNIZACIJA

Rafinerija Sisak - riješen problem onečišćenja sumpornim dioksidom

Vrijednost dosad obavljenih radova za modernizaciju Rafinerije Sisak iznosi približno 118 milijuna eura

Rafinerija Sisak
Rafinerija Sisak (Wikipedia)
Više o

rafinerija Sisak

,

zagađenje zraka

Problem onečišćenja zraka sumpornim dioksidom (SO2) riješen je modernizacijom Rafinerije nafte Sisak, no ostaje prekomjerno onečišćenje zraka sumporovodikom (H2S), stoji u Izvješću Ministarstva zaštite okoliša. Problem prekomjerno onečišćenog zraka sumporovodikom (H2S), koji je izravna posljedica rada sisačke Rafinerije trajno će se riješiti izgradnjom i puštanjem u rad novog Koking postrojenja, prenosi Hina. 

Zabilježene su i povećane vrijednosti lebdećih čestica promjera manjeg od 10 ?m, čije se emisije vezuju uz izgaranje goriva u kućnim ložištima te uz promet, navodi Ministarstvo zaštite okoliša u Izvješću o kakvoći zraka u Sisku i modernizaciji Rafinerije nafte Sisak za 2010., koje je prihvatila Vlada RH.

Tijekom ove i sljedeće godine planira se zatvaranje blow-down sustava kod postojećeg Koking postrojenja te prikupljanje kiselih plinova iz sustava baklje KP-4 i njihovo usmjeravanje na postrojenje za odsumporavanje, što će znatno smanjiti emisije sumporovodika u okolnom zraku te dodatno poboljšati kakvoću zraka u gradu Sisku, ističe se u Izvješću Ministarstva zaštite okoliša.

Da je riješen problem onečišćenja sumpornim dioksidom potvrđuju i provedena mjerenja kakvoće zraka na tri automatske mjerne postaje na lokacijama Caprag, Galdovo i Centar. Kakvoća zraka s obzirom na teške metale (kadmij, nikal, arsen), dušikov dioksid (NO2), ugljikov monoksid (CO) i benzen također je bila Prve kategorije.

U Izvješću o kakvoći zraka u Sisku i modernizaciji Rafinerije ističe se i kako je rad Rafinerije nafte Sisak predmet stalnog inspekcijskog nadzora pa je tako od siječnja do prosinca 2010. inspekcija zaštite okoliša obavila tri redovita nadzora, tri nadzora vezana uz izvanredne događaje i prijavu građana koje su se odnosile na neugodne mirise, te brojne nadzore radi prekoračenja graničnih i tolerantnih vrijednosti sumporovodika.

"Može se zaključiti da su sve propisane mjere koje se odnose na smanjenje emisija benzena i sumporovodika iz I. faze modernizacije rafinerije redovito provodile. Međutim, do dovršetka II. faze modernizacije zadovoljenje svih ekoloških zahtjeva u vezi kakvoće zraka, zbog mogućih daljnjih prekoračenja satnih vrijednosti sumporovodika, nije realno", stoji u Izvješću.

Radovima predviđenim u Programu modernizacije postrojenja Sektora Rafinerije nafte Sisak u razdoblju od 2007. do 2010. godine završena su postrojenja za odsumporavanje i hidrodesulforizaciju FCC benzina, a puštanje u probni rad postrojenja izomerizacije planira se ovoga mjeseca. Vrijednost do sada obavljenih radova iznosi približno 118 milijuna eura.

Druga faza koja uključuje gradnju tri kapitalna postrojenja, MHC/HDS kompleks (blagi hidrokreking /hidrodesulfurizacija nafte), postrojenje za proizvodnju vodika i novo Koking postrojenje, neće se realizirati u planiranom roku do kraja 2011. godine, a kao razlog tomu navode se "promjene vanjskih okolnosti poslovanja uslijed ekonomske krize u 2009."

Kako u INA-i još uvijek nije donesena odluka o raspisivanju javnog natječaja za početak gradnje novog MHC/HDS i Koking postrojenja, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva zatražilo je preko Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva podatke o statusu modernizacije Rafinerije Sisak, stoji u priopćenju.

28.03.2011. 13:13:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh