« Spektakli
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
INTERVJU

Rafael Nadal: Sramežljivost sam pobijedio kad sam naučio engleski

Rafael Nadal, tenisač koji je u 24. godini života osvojio sve što se osvojiti može, govori o svojim uspjesima i obitelji

Rafael Nadal
Rafael Nadal (Getty Images)
Više o

tenis

,

Rafael Nadal

,

intervju

Najbolji tenisač svijeta Rafael Nadal od napornih treninga i turnira rado se oporavlja u New Yorku gdje redovito posjećuje mjuzikle na Broadwayju. Najdraži mu je 'Fantom opere' kojeg je pogledao već šest puta, ispričao je novinaru CNN-a: "Posebno mi se sviđa glazba. Cijeli show je naravno spektakularan, ali mjuzikl najviše volim zbog glazbe."

Nadal je u dobi od 24 godine postao prava teniska zvijezda i to s pokrićem - osvojio je preko 40 turinra, Australian Open, Rolland Garros (5x) i Wimbledon (2x). Na terenu pršti od energije i samopouzdanja, iako je kao dijete bio sramežljiv i povučen.

"Bio sam jako, jako sramežljiv. Mislim da sam dosta napredovao u tom aspektu, a jako mi je pomoglo što sam konačno naučio engleski. Nije mi teško nositi se sa slavom. Kod kuće imam potpuno normalan život što mi je jako važno", kaže Nadal koji potječe s Mallorce.

Razvod roditelja 

"Rado se vraćam kući. Mogu izlaziti i tulumariti, odmarati se, igrati golf, pecati... mogu raditi što god poželim nakon napornog turnira. Lakše mi je igrati i putovati kada znam što me čeka god kuće", dodaje Rafa čiji su se roditelji razveli prošle godine. Mnogi stručnjaci su smatrali da su obiteljski problemi negativno utjecali na njegovu igru.

"Naravno da mi je njihov razvod promijenio život. Bilo je to jedno teško razdoblje za cijelu obitelj, ali se dogodilo i prihvatio sam odluku roditelja. Uvijek patim zajedno sa svojom majkom, ocem i sestrama pa ne razmišljam uvijek o tenisu. Međutim, nije to utjealo na moju igru. Problem su bila koljena", objašnjava Nadal koji se ove godine vratio na sam vrh te ponovno osvojio Rolland Garros i Wimbledon.

Unatoč promjenama u obitelji, ujak mu je ostao glavni trener, a obitelj najveći oslonac u životu: "Obitelj je u Španjolskoj na prvom mjestu. Ja živim sa svojom obitelji i ona me čini sretnom. Znam da su uvijek tu za mene bez obzira na moje pobjede, poraze i slavu."

Piše: Pedro Pinto, CNN; cnn.com/opencourt, MWN
09.09.2010. 12:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh