« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
OČITUJTE SE ODMAH

Radničko vijeće "Đakovštine" i sindikat traže pomoć od Vlade

Hrvatska u rukama drži oko 32 posto tvrtke pa je to dodatno obvezuje na angažman za spas

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

sindikat

,

Đakovština

,

ruža babić

,

šimo orešković

,

radničko vijeće

Nakon jučerašnjeg prosvjeda dijela radnika najveće đakovačke tvrtke "Đakovštine" d.d., posrnulog prehrambenog diva koji grca u dugovima od oko 500 milijuna kuna, zasjedali su Radničko vijeće te tvrtke i Sindikat poljoprivrede koji su Vladi, nadležnim državnim institucijama, Županiji i Gradu, uputili zahtjev za hitnim očitovanjem i pomoći u rješavanju krizne situacije.

Radničko vijeće i sindikat traže podnošenje kaznenih prijava Državnom odvjetništvu i USKOK-u protiv svih odgovornih osoba u tvrtki, te upućivanje zahtjeva za mirenje Gospodarsko-socijalnom vijeću prije najave štrajka zbog neisplate plaća, a koji je najavljen za 15. siječnja. Također se traži uključivanje države u pronalaženje najboljeg rješenja za izlazak "Đakovštine" iz krize.

U zaključcima upućenima Vladi, koje su potpisali predsjednica Radničkog vijeća Ruža Babić i regionalni povjerenik Sindikata poljoprivrede Šimo Orešković, ističe se kako država u svojim rukama drži 32 posto tvrtke, što je još više obavezuje na angažman za spas poduzeća.

"Đakovština" je blokirana godinu dana, plaća nije isplaćena za zadnja tri mjeseca, a ni iduće razdoblje ne donosi bolje dane, o čemu govori i nedostatak sirovina za nastavak proizvodnje.

Jutros je u "Đakovštini", koja u zadnjih 15-ak dana intenzivno pregovara s osječkim "Žitom" kao mogućim strateškim partnerom, ipak nastavljena isplata prvog dijela plaća za listopad, a nastavak isplate zaostalih radničkih potraživanja uslijedit će u ponedjeljak kada se, izvijestio je Orešković, trebaju nastaviti pregovori uprava "Đakovštine" i "Žita". (hina/metro-portal)

08.01.2010. 16:19:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh