Metro-portal.hr

objavljeno 08.01.2010. 16:19:04
OČITUJTE SE ODMAH

Radničko vijeće "Đakovštine" i sindikat traže pomoć od Vlade

Hrvatska u rukama drži oko 32 posto tvrtke pa je to dodatno obvezuje na angažman za spas

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Nakon jučerašnjeg prosvjeda dijela radnika najveće đakovačke tvrtke "Đakovštine" d.d., posrnulog prehrambenog diva koji grca u dugovima od oko 500 milijuna kuna, zasjedali su Radničko vijeće te tvrtke i Sindikat poljoprivrede koji su Vladi, nadležnim državnim institucijama, Županiji i Gradu, uputili zahtjev za hitnim očitovanjem i pomoći u rješavanju krizne situacije.

Radničko vijeće i sindikat traže podnošenje kaznenih prijava Državnom odvjetništvu i USKOK-u protiv svih odgovornih osoba u tvrtki, te upućivanje zahtjeva za mirenje Gospodarsko-socijalnom vijeću prije najave štrajka zbog neisplate plaća, a koji je najavljen za 15. siječnja. Također se traži uključivanje države u pronalaženje najboljeg rješenja za izlazak "Đakovštine" iz krize.

U zaključcima upućenima Vladi, koje su potpisali predsjednica Radničkog vijeća Ruža Babić i regionalni povjerenik Sindikata poljoprivrede Šimo Orešković, ističe se kako država u svojim rukama drži 32 posto tvrtke, što je još više obavezuje na angažman za spas poduzeća.

"Đakovština" je blokirana godinu dana, plaća nije isplaćena za zadnja tri mjeseca, a ni iduće razdoblje ne donosi bolje dane, o čemu govori i nedostatak sirovina za nastavak proizvodnje.

Jutros je u "Đakovštini", koja u zadnjih 15-ak dana intenzivno pregovara s osječkim "Žitom" kao mogućim strateškim partnerom, ipak nastavljena isplata prvog dijela plaća za listopad, a nastavak isplate zaostalih radničkih potraživanja uslijedit će u ponedjeljak kada se, izvijestio je Orešković, trebaju nastaviti pregovori uprava "Đakovštine" i "Žita". (hina/metro-portal)

08.01.2010. 16:19:04
http://metro-portal.hr/radnicko-vijece-djakovstine-sa-sindikatom-trazi-pomoc-od-vlade/30256/