« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
9. DAN ŠTRAJKA

Radnici splitske Željezare iscrpljeni gladovanjem

Štrajkaše je zahvatila opća iscrpljenost te su dvojica štrajkaša poslana kući na oporavak jer su dospjeli do granice fizičke izdržljivosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić/CROPIX)
Više o

splitska željezara

,

štrajk glađu

"Postoji strepnja da se među štrajkačima glađu ne dogodi katastrofa, jer do sada je šestoro njih primilo infuziju. Štrajkaši piju velike količine tekućine - vode, čaja i sokova da bi mogli nastaviti sa štrajkom glađu", rekao je danas za Hinu Bekavac.

Potvrdio je da će se odluka o nastavku ili prekidu štrajka glađu donijeti u ponedjeljak nakon ponovnog sastanka sindikalnih predstavnika splitske Željezare u Ministarstvu gospodarstva u Zagrebu.

"Štrajkaši glađu nisu u potpunosti zadovoljni jučerašnjim sastankom sindikalnih predstavnika s ministrom gospodarstva Đurom Popijačom i predsjednikom Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedranom Duvnjakom te su odlučili nastaviti štrajkati", kazao je Bekavac.

Na novom sastanku u Ministarstvu gospodarstva u ponedjeljak, osim sindikalnih predstavnika splitske Željezare, po Bekavčevim riječima, planirano je da bude i predstavnik tvrtke Trast.

Prijevozničko-logistička tvrtka Trast polaže pravo na 1500 tona čelične žice uskladištene u splitskoj Sjevernoj luci zbog dugova splitske Željezare toj tvrtki. S druge strane radnici Željezare i štrajkaši glađu tvrde da je riječ o žici namjenjenoj kao sirovina za splitsku Željezaru te traže da se omogući njezina prerada u pogonima Željezare čime bi se radnici uposlili.

Bekavac kaže kako je za idući ponedjeljak u Zagrebu planiran i sastanak sindikalnih povjerenika Željezare Split s jednim od potencijalnih kupaca tog poduzeća čije se ime zasad ne zna. Štrajkaši glađu osim pokretanja proizvodnje u splitskoj Željezari traže i raskid kupoporodajnog ugovora s poljskim Zlomrexom koji je vlasnik željezare od 2007. i koji je, po tvrdnjama štrajkaša, doveo Željezaru i radnike u tešku situaciju ostavivši ih bez posla. (hina/metro-portal)

06.03.2010. 18:14:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh