« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
laži laži me

Radnici Salonita preveslani - opet!

Nakon prosvjeda i štrajka glađu radnika, Vlada ispunila obećanja. Malo sutra!

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Duje Klarić/Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

Salonit

,

HUS

,

Jozo Marić

,

salonit štrajk glađu

Jozo Marić, HUS-ov povjerenik, tvrdi da se radnicima Salonita neće produljiti ugovori o radu do 31. prosinca ove godine iako im je to bilo obećano nakon prosvjeda, štrajka glađu, ali i odluke premijerke Jadranke Kosor.

„Ponovno smo prevareni. Nakon dviju sindikalnih akcija vjerojatno ćemo organizirati treću, koja će biti vrlo neugodna. Ovdje mafija ima svoju državu, moramo zasukati rukave i krenuti u boj s mafijom i kriminalcima" - razočaran je Marić, jedan od štrajkaša glađu.

Večernji list prenosi kako je i taj sporazum raskinut te da su svi preveslani - opet.

Vrhunac svega bio je trenutak u kojem je stečajni sudac Jozo Čaleta odbio dati suglasnost za produžetak ugovora o radu, što je u oprečno s odlukom premijerke Kosor.

Radnici će i dalje ostati u tvornici. Napominju da stečajni upravitelj u nju neće ući.

Podsjetimo, radnici su tražili da im u izračun mirovine uđe dodatak od 26 posto te da svi oboljeli radnici imaju pravo na punu mirovinu.

Zahtijevaju da budu tretirani kao da su bili neposredno izloženi azbestu te da svi radnici koji su bili u radnom odnosu s danom otvaranja stečajnog postupka dobiju odštetu.

Na kraju, među prohtjevima našlo se i produženje ugovora o radu do 31.prosinca.

Ali od svega izgleda opet ništa.

„Upozoravamo Vladu da se s radnicima nitko neće igrati. Od premijerke Kosor tražimo žuran sastanak kako bi se ova agonija ljudi koje je godinama azbestom država trovala, liječnici zavaravali, a sada ih se izbacuje kao otpad na ulicu konačno zavšila. Devet smo dana prosvjedovali pred Trgovačkim sudom, sedam dana gladovali , a sada smo spremni i na najradikalnije poteze, ali nitko nas na ulicu izbaciti neće", krajnja je poruka radnika.

24.09.2009. 13:56:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh