« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
POŠTENO

Radnicima s ruševina WTC-a odštete i do milijun dolara

10.000 radnika koji su čistili ruševine WTC-a pristalo je na odštete koje iznose od minimalnih 3.250 dolara pa do 1,1 milijun dolara

WTC
WTC (Wikipedia)
Više o

New York

,

WTC

,

odšteta

,

radnici

,

azbest

,

Blizanci

,

bolesti

Više od 10.000 radnika koji su oboljeli ili ozlijeđeni tijekom raščišćavanja ruševina tornjeva Svjetskog trgovinskog centra (WTC) u New Yorku 2001., prihvatilo je odštete koje su potraživali od grada New Yorka i izvođača radova.

Tužitelji, koji predstavljaju 95,1 posto svih potraživanja, prešli su prag od 95 posto potreban za aktiviranje odštetnog fonda u kojem je više od 625 milijuna dolara.

Osiguravajuće društvo "WTC Insurance" koje je 2004. osnovala i financira američka vlada kako bi zaštitila grad New York i njegovih oko 140 izvođača radova od potraživanja, isplatit će novac, izjavila je Diana Postemsky, glasnogovornica nekoliko odvjetničkih tvrtki koje su zastupale tužitelje.

"Pregovarali smo dulje od dvije godine kako bi se postiglo rješenje za naše klijente i doista vjerujemo da je to najbolji rezultat", izjavio je Paul Napoli, odvjetnik koji zastupa neke od radnika.

Dodao je da bi neke tužbe, koje sud tek treba razmatrati, mogle povećati ukupnu naknada za više od 100 milijuna dolara.

Garretson Firm Resolution Group Inc., nezavisna tvrtka za upravljanja potraživanjima, objavila je u petak da je 10.043 tužitelja prihvatilo nagodbu. Tvrtka je predstavila rezultate saveznom sucu Alvinu Hellersteinu na Manhattanu, koji je predsjedao ročištem i prethodno ocijenio nagodbu "poštenom, odgovarajućom i razumnom".

Tužitelji oboljeli od respiratornih bolesti poput astme, koju su kao nepušači dobili sedam mjeseci nakon izlaganja azbestom zasićenoj prašini na mjestu srušenog WTC-a i okolici, mogu primiti od 800.000 do 1,1 milijuna dolara, te oko 1,5 milijuna dolara za slučaj smrti. Tužitelji kod kojih bolest nije utvrđena, ali strahuju da će se s vremenom razviti, primit će 3.250 dolara, objavili su odvjetnici.

Svi kvalificirani tužitelji bit će upisani u posebnu policu osiguranja trvtke MetLife Inc., preko koje će se osigurati pokrivenost za određene vrste raka krvi i respiratornog sustava koje se dijagnosticira tijekom razdoblja pokrivenosti, uz moguću isplatu naknada do 100.000 dolara.

"Ova nagodba je pravedno i pošteno rješenje tih potraživanja, jer štiti one koji su došli u pomoć ovom gradu kada je bilo najpotrebnije", rekao je newyorški gradonačelnik Michael Bloomberg u priopćenju. (hina/metro-portal)

20.11.2010. 09:41:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh