« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
SPORAZUM:

Radnici ostaju bez božićnice ali dobivaju regres i dar za djecu

Sredstva za božićnicu usmjerit će se za pomoć nezaposlenima, a riješeno je i pitanje naknade troškova za prijevoz

Vlada Kosor
Vlada Kosor (Damjan Tadic / CROPIX )
Više o

Vlada

,

sindikati

,

Jadranka Kosor

,

božićnica

,

regres

,

dar za djecu

Vlada i većina sindikata državnih službi potpisali su danas sporazum kojim se sindikati odriču božićnice za ovu godinu, ali osiguravaju isplatu regresa i dara za djecu.

Premijerka Jadranka Kosor potpisala je u Banskim dvorima sporazum s članovima pregovaračkog odbora sindikata državnih službi, osim predstavnika Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatske.

Prema sporazumu, ove godine državni službenici neće dobiti božićnice već će se ta sredstva preusmjeriti za pomoć nezaposlenima, no ostaje odredba o isplati regresa od 1250 kuna i dara za djecu od 400 kuna. Također je riješeno pitanje naknade troškova za prijevoz.

Dogovoreno je zajedničko sudjelovanje sindikata državnih službi i Vlade u izradi Zakona o plaćama u javnom sektoru, Plana optimalnog broja zaposlenih i Plana zbrinjavanja viška zaposlenih po načelu dva za jedan.

Osim toga, Vlada se obvezala da neće jednostrano otkazati Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike do isteka roka na koji je zaključen, odnosno do 31. srpnja 2012. To znači da su za oko 65.000 zaposlenih u državnim službama zajamčena sva prava iz Kolektivnog ugovora, uključujući i božićnice, još dvije godine.

Potpisivanje sporazuma dokaz je da Vlada kao poslodavac ne želi raskidati kolektivne ugovore, već želi pregovarati sa socijalnim partnerima i zajednički dogovoriti izmjene kolektivnih ugovora sukladno trenutnim gospodarskim i financijskim okolnostima, ističe Vlada u priopćenju.(hina/metro-portal)

18.06.2010. 13:01:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh