« Biznis
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
GOSPODARSKA GLUPOST

Radnici Opela odbacili GM-ov plan ukidanja radnih mjesta

"Što se nas tiče, gubitak 9.000 radnih mjesta u Europi posve je neprihvatljiv", poručio je predsjednik Radničkog vijeća Opela

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

General Motors

,

Opel

,

ukidanje radnih mjesta

Radničko vijeće Opela odbilo je prihvatiti plan restrukturiranja kojeg je za tog europskog proizvođača automobila osmislila njegova američka matična tvrtka General Motors, kazao je predsjednik toga vijeća Klaus Franz u intervjuu koji će biti objavljen u srijedu.

"Što se nas tiče, gubitak 9.000 radnih mjesta u Europi posve je neprihvatljiv", kazao je Franz, koji je ujedno i član nadzornog odbora Opela, za njemački dnevnik Frankfurter Rundschau.

On je taj plan ocijenio kao "gospodarsku glupost", te naglasio da će Opel ionako izgubiti 10.500 radnih mjesta do 2013. kroz dobrovoljne odlaske i umirovljenje.

GM je priopćio kako planira ukinuti 8.300 od ukupno 50.000 Opelovih radnih mjesta u Europi, ali nije naveo gdje. Pregovori o restrukturiranju nastavljaju se idući mjesec.

Iza Opela je dramatična godina obilježena previranjima u globalnoj industriji automobila izazvanim kolapsom prodaje zbog svjetske gospodarske krize.

Prvotni je GM-ov plan bio prodati tu svoju europsku podružnicu, no već praktički dogovorena prodaja kanadskom proizvođaču dijelova za automobile Magna International propala je na korak do realizacije. (hina/metro-portal)

30.12.2009. 13:17:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh