« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Uskoro prosvjed

Radnici Gorenja u štrajku

Oko 28.000 zaposlenih u slovenskoj metalnoj i elektroindustriji započelo je jutros jednodnevni opći štrajk

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (24 ur)
Više o

štrajk

,

Slovenija

,

gorenje

Zahtijevaju povećanje najnižih plaća u tom sektoru sa sadašnjih 340 na 600 eura neto, te isplatu jednokratnog dodatka od 150 eura. "Štrajk će trajati do 23 sata, a odazivom smo zadovoljni. U njemu sudjeluje oko 70 posto našeg članstva", izjavila je Lidija Jerkič, predsjednica sindikata metalne i elektroindustrije (SKEI) koji je štrajk organizirao. Sindikat ima oko 40.000 članova.

U štrajku su radnici većine poduzeća metaloprerađivačkog sektora, među ostalim u tvornicama proizvođača kućanskih aparata Gorenja. Radnici u nekim manjim poduzećima u međuvremenu su se uspjeli dogovoriti s poslodavcima o manjim povišicama, dok u nekim kompanijama poput željezara nema štrajka zbog prirode tehnološkog procesa koji se ne može prekidati, pojasnila je Jerkič.

Štrajk slovenskih metalaca uvod je u prosvjede i javne demonstracije koje su za subotu, 28. ovog mjeseca najavile najveće slovenske sindikalne središnjice.

Tada će za sve zaposlene zahtijevati povećanje minimalnih plaća na 600 eura neto, te zaustavljanje mirovinske reforme koju je najavila vlada, a kojom bi se prag za odlazak u mirovinu podigao za dvije godine.

Poslodavci su zahtjeve odbili i ocijenili nerealnim, s procjenom da bi to u sadašnjim uvjetima krize i smanjenja konkurentnosti slovenske ekonomije izazvalo gubitak dodatnih 60 do 70 tisuća radnih mjesta, u situaciji kad je broj nezaposlenih ionako dvostruko veći nego lani. (hina/metro-portal)

13.11.2009. 12:29:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh