« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
NEMA PREDAJE

Radnice tvornice Kamensko već tjedan dana štrajkaju glađu

Prvi pomaci u rješavanju njihova slučaja mogli bi se dogoditi sutra na sastanku s predstavnicima Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva

Radnice u štrajku
Radnice u štrajku (CROPIX)
Više o

roman Divlji

,

štrajk glađu

S izaslanstvom radnica Kamenskog sutra bi trebali razgovarati državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Krešimir Rožman, ravnatelj Uprave za industriju i privatizaciju Siniša Šket i predstojnik Vladina ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović, najavio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. Na tom sastanku trebalo bi proanalizirati sadašnje stanje i vidjeti što Vlada može učiniti kako bi pomogla ženama koje već pet mjeseci nisu primile plaću, kazao je Sever.

Unatoč tome što od svibnja nisu primile plaće, radnice i dalje dolaze na posao, jer im poslodavac u protivnom prijeti otkazima, a Centar za socijalnu skrb ne može im isplatiti jednokratnu pomoć jer su još uvijek u radnom odnosu. Sutra bi trebao završiti i postupak mirenja nakon kojega je Sindikat tekstila, kože, obuće i gume Hrvatske najavio štrajk za srijedu, 29. rujna.

Poslodavac je radnicima Kamenskog, po njihovoj računici, trenutno dužan oko 7,5 milijuna kuna za zaostale plaće i naknade za prijevoz, što iznosi između 14.000 i 15.000 kuna po osobi. Kamensko d.d. također je dužno državi oko 25 milijuna kuna za doprinose i poreze, zbog čega je tvrtki račun blokiran od prosinca prošle godine, no Uprava je nakon toga poslovanje prebacila na tvrtku-kćer Kamensko trgovina d.o.o.

Radnice sumnjaju da se nekad ugledna tekstilna industrija, koju su nazivali "kućom europske mode", želi namjerno uništiti kako bi vlasnici mogli prodati zgradu Kamenskog na atraktivnoj lokaciji, na Trgu Francuske Republike.

Njih 18 nastavilo je i danas, sedmog dana, štrajk glađu u šatoru smještenom na tom trgu, nedaleko od zgrade Kamenskog. Nakon što je jednoj od njih pozlilo, obišli su ih djelatnici Hitne pomoći i pregledali, no kako se ta radnica ipak oporavila svih 18 je nastavilo gladovati. (hina/metro-portal)

26.09.2010. 17:29:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh