« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
DAN TREĆI

Radnice Kamenskog i dalje štrajkaju glađu

Sindikat tekstila, kože, obuće i gume Hrvatske poziva premijerku Kosor da na slučaju Kamenskog pokaže da je "najveća sindikalistica"

Radnice Kamenskog i dalje štrajkaju glađu
Radnice Kamenskog i dalje štrajkaju glađu (Ranko Šuvar/Cropix)
Više o

roman Divlji

,

speedway

,

2011 FIM Nice Croatian Speedway Grand Prix

Sindikat tekstila, kože, obuće i gume Hrvatske podnio je kaznene prijave protiv Uprave i Nadzornog odbora (NO) Kamenskog jer nisu zatražili pokretanje stečaja iako su ostvareni uvjeti za to, dok radnice posrnule tvrtke pripremaju pokretanje općeg štrajka.

Istodobno, dvadesetak radnica Kamenskog danas je ušlo u treći dan štrajka glađu tražeći isplatu zaostalih plaća od svibnja i naknada za prijevoz od travnja.

Po riječima regionalnog koordinatora Sindikata tekstila Željka Šegine, sindikat će danas i sutra među zaposlenima u Kamenskom provesti izjašnjavanje o općem štrajku koji bi mogao početi kroz tjedan dana. Poslodavac im je dužan već blizu devet milijuna kuna za plaće i naknade za prijevoz, a državi još i 25 milijuna kuna za poreze i doprinose, tvrdi Šegina.

Sindikat je Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu prijavio Upravu i NO tvrtke jer nisu zatražili stečaj iako su ostvareni zakonski razlozi za to, čime su prekršili svoje obveze iz Stečajnog zakona i Zakona o trgovačkim društvima. Također su utemeljili ovisno društvo (tvrtku-kćer) Kamensko trgovina d.o.o. kako bi poslujući preko njega izbjegli ili odgodili pokretanje stečajnog postupka nad vladajućim društvom (tvrtkom-majkom).

Poslodavac istodobno prisiljava svoje zaposlenike da i dalje rade, iako ih mjesecima ne plaća, te im prijeti izvarednim otkazima ako ne dođu na posao. Stoga dvadesetak radnica koje štrajkaju glađu svakoga dana odrađuje svoju smjenu, a nakon toga štrajk glađu nastavljaju u parku na Trgu Francuske Republike u blizini tvornice, gdje ostaju i preko noći.

"Situacija je jeziva, a najgore je što državne institucije nemaju nikakva odgovora na to", ustvrdio je Šegina. Radnicama koje doslovno nemaju za kruh trebao bi pomoći Centar za socijalnu skrb koji to, međutim, ne radi jer su one u radnom odnosu.

Vlast tolerira takvo stanje a navodno se bori za pravnu državu, ogorčen je Šegina. Obratili smo se i Vladi, ali bezuspješno, pa pozivam premijerku Jadranku Kosor neka na ovom slučaju pokaže da je "najveća sindikalistica" u državi, kaže Šegina. (hina/metro-portal)

22.09.2010. 15:45:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh