« Život
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
LOVE OR HATE

Rađamo li se kao rasisti?

Znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji zaključili su da je rasizam ipak posljedica društvenih okolnosti u kojima odrastamo

Rasizmu nas uče drugi
Rasizmu nas uče drugi (FreeDigitalPhotos)
Više o

djeca

,

rasizam

,

rase

Teorije o tome da je rasizam urođena reakcija ipak padaju u vodu, iako nikad nisu bile šire prihvaćene, no najnovije istraživanje dokazalo je da je rasizam posljedica društvenog okruženja u kojem odrastamo.

Naime, skeniranje mozgova 32 djeteta sa svih kontinenata pokazalo je da reagiraju drugačije od odraslih kad vide lica drugih rasa. Za reakcije je odgovorna amigdala, dio mozga koji registrira moguće prijetnje i osjećaje povezane s njima, a kod djece se ona nije palila.

U istraživanju se amigdala nije aktivirala kod djece mlađe od 14 godina, a nije se ni aktivirala jednako kod sve djece. Kod onih koji su odrasli u multietničkom okruženju uopće se nije aktivirala, dok su oni koji su reagirali na Afroamerikance reagirali na bilo koju drugu rasu.

Znanstvenici su zaključili da neurološka reakcija na rasu nije urođena nego da se radi o socijalnom konceptu koji se uči od okoline.

26.10.2012. 19:47:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh