« Život
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
COOL

Radionice Tisućljeće kulinarstva u Budinjaku na Žumberku

Kulinarske radionice, čije izvođenje započinje nakon povratka sa „Staze kneževa" odvijaju se na otvorenom izletničkom prostoru ispred Eko-centra Budinjak

Kuhajte rimske specijalitete
Kuhajte rimske specijalitete (Arhiva)
Više o

radionice

,

Tisućljeća kulinarstva

,

Budinjak

Javna ustanova „Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje" održat će radionice «Tisućljeća kulinarstva» 20. i 21. rujna 2014. godine u Arheološkome parku u Budinjaku.

Kulturno - turistički program koji se odvija desetu uzastopnu godinu osmišljen je radi popularizacije Arheološkoga parka, te iz želje da se posjetiteljima pruži prilika aktivnog sudjelovanja u izvođenju programa.

Raspored događanja:

10.00 do 12.00 sati - obilazak Staze kneževa u Arheološkome parku

12.00 do 18.00 sati - kulinarske radionice

Prijave za radionice primaju se na:

Tel.: 01/ 3327 660; 01/ 3324 517; 098/ 214 857

Faks: 01/ 3327 661

e-mail: arheolog@park-zumberak.hr; park@park-zumberak.hr

O programu „Tisućljeća kulinarstva"

Radionice „Tisućljeća kulinarstva" prvi su puta u Arheološkome parku u Budinjaku održane 2005. godine i od tada se održavaju svake godine tijekom vikenda u mjesecu rujnu. U rujnu 2014. godine biti će održane desetu uzastopnu godinu.

Uvod u kulinarske radionice stručno je vođeni obilazak „Staze kneževa" - poučne staze koja je dio Arheološkoga parka u Budinjaku. Pješačka staza dugačka je 4,2 km i za njen je obilazak potrebno otprilike 1,5 do 2 sata laganoga hoda.

U svom punom opsegu staza obuhvaća dva arheološka nalazišta - Budinjak iz vremena starijeg željeznoga doba i Bratelje iz rimskog ranocarskoga perioda. Poučna staza mješovitog je sadržaja - pretežno je posvećena arheološkoj baštini, no nisu izostavljeni niti drugi sadržaji koji upućuju na prirodne značajke i vrijednosti područja. Staza je obilježena i opremljena interpretativnim pločama s informacijama nužnim za praćenje sadržaja, dok popratni materijal čini tiskani letak s kartom i vodič s popularno pisanim tekstovima o svih 10 točaka na stazi.

Kulinarske radionice, čije izvođenje započinje nakon povratka sa „Staze kneževa" odvijaju se na otvorenom izletničkom prostoru ispred Eko-centra Budinjak i pretpostavljaju aktivno sudjelovanje posjetitelja. Prema pripremljenim receptima, odabranim na temelju stručnih istraživanja i uz pomoć voditelja radionica, posjetitelji podijeljeni u četiri grupe na otvorenim ložištima pripremaju pretpovijesna, rimska, srednjovjekovna i tradicijska žumberačka jela. Za pripremanje jela na način kako se to radilo u pretpovijesti posjetitelji dio namirnica prikupljaju sami na obližnjim travnjacima, te tako koriste samoniklo bilje koje je predstavljalo temelj ishrane pretpovijesne populacije ovoga područja. Namirnice životinjskoga porijekla pripremaju se posebnom tehnologijom pečenja, u glinenim kalupima koje posjetitelji sami izrađuju.

Recepti rimskodobne kuhinje preuzeti su iz originalne kuharice rimskog autora Apicija. Tijekom izvođenja radionice može se okušati vino začinjeno na neobičan način (paprom) ili kobasice u čijoj se pripremi koristi najomiljeniji rimski začin - liquamen.

Srednjovjekovna kuhinja odiše mirisima orijentalnih začina koje su arapski trgovci donosili u Europu, a u izvedbi tradicijske žumberačke kuhinje posjetitelji pripremaju jela koja se i danas, kao i stoljećima prije, poslužuju na stolovima žumberačkih obitelji.

12.09.2014. 17:18:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh