« Glazba
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
DOĐITE

Radionica zapadnoafričkih ritmova u Centru Cesarec

Njihov puls u međuigri nekoliko različitih bubnjeva stvaraju vrlo snažnu i plesnu melodiju, a svaki ritam priča svoju priču koja je duboko utkana u kulturu i tradiciju afričkih naroda

Dođite na sjajne radionice
Dođite na sjajne radionice (Arhiva)
Više o

radionica

,

bubnjevi

,

Centar Cesarec

,

zapadnoafrički ritmovi

Radionica zapadnoafričkih ritmova održava se u Zagrebu punih devet godina zaredom i jedinstvena je prilika za susret s afričkom muzikom koja je temeljena na ritmu. 

Za razliku od popularne muzike u kojoj je prisutan raznolik spektar melodijskih instrumenata i najčešće jedna dominantna udaraljka, u afričkoj muzici (prvenstveno se odnosi na zapadnu Afriku - kulturni krug bivšeg Mandeng carstva) temeljni zvuk kreiraju bubnjevi. Njihov puls u međuigri nekoliko različitih bubnjeva stvaraju vrlo snažnu i plesnu melodiju, a svaki ritam priča svoju priču koja je duboko utkana u kulturu i tradiciju afričkih naroda.

 Od 2008. godine kada je navedena radionica pokrenuta pod vodstvom Nenada Kovačića, ujedno i jednog od najznačajnijih udaraljkaša ovih krajeva, radionicu je pohađalo više stotina ljudi. Podučavanje zainteresiranih u Zagrebu bio je logičan nastavak nakon putovanja u Afriku. Tako smo nastavili širiti znanje koje smo stekli, na isti način na koji to rade afrički učitelji, a temelji se na metodi ponavljanja po sluhu. Kompleksnost ritmova uspješno se svladava raščlanjivanjem svake dionice na manje dijelove te potom objedinjavanje istih u cjelinu. Da bi polaznici u potpunosti shvatili svaki ritam, nastojimo ih naučiti ne samo dionice Djembe bubnja, nego i ritmičke fraze svakog od tri Dundun bubnja (Sangban, Dununba, Kenkeni), jer melodija koju oni tvore srce je svakog zapadnoafričkog ritma.

Radionicu zapadnoafričkih ritmova smo u posljednje dvije godine uspjeli podići na novu razinu. Konačno u našem timu imamo pravog djembe majstora, porijeklom iz Senegala. Njegovo ime je Ismail Balde Commi a dolazi iz muzičke obitelji u kojoj još kao dječak počinje svirati djembe. Commijevo podučavanje ritmova pravo je osvježenje i izazov za sve buduće i stare polaznike radionica, budući da su afrička muzika i ritmovi dio njegovog kulturnog nasljeđa, a od njega trenutno ne postoji nijedan autentičniji svirač afričke glazbe na ovim prostorima.

 Budući da svatko ima ritma u sebi a njegovo otkrivanje ili usavršavanje je vrlo izazovno i zabavno istovremeno, pozivamo Vas da se svi skupa super provedemo u novom ciklusu zapadnoafričkih ritmova.

www.centarcesarec.hr

RADIONICA ZAPADNOAFRIČKIH RITMOVA

Nauči ili usavrši sviranje Djembe i Dun dun bubnjeva pod vodstvom Ismaila Balde Commija i Krunoslava Kobeščaka!

TERMINI RADIONICA:

2.10. - 11.12.2017. od 19.30 - 21.00

1. STUPANJ (autor i voditelj Krunoslav Kobeščak) - PONEDJELJKOM

3.10. - 12.12.2017. od 19.30 - 21.00

2. STUPANJ (autor i voditelj Krunoslav Kobeščak) - UTORKOM

5.10. - 14.12. 2017. - 19.30 - 21.00

3. STUPANJ (autor i voditelj Ismail Balde Commi) - ČETVRTKOM

Radionica je namijenjena početnim i iskusnijim sviračima

Radionica se održava u prostorijama O.Š. Pavleka Miškine, Sveti Duh 24

Za sve radionice poželjno je imati svoj Djembe, ali nije nužno. Postoji određen broj Djembea za posudbu.

 

Cijena radionice je 600 kn (500 kn za studente, nezaposlene i umirovljenike), plativo u 2 mjesečene rate.

 

Prijave na djembe.radionica@gmail.com

 

Pitanja i dodatne informacije na kontakt tel. (Kruno) 091 539 2778

 

16.09.2017. 12:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh