« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
UPRAVA PORUČILA

Radio 101 najvjerojatnije ide u stečaj

Uprava Radija 101 izvijestila je da će na sutrašnjem ročištu na Trgovačkome sudu najvjerojatnije biti otvoren stečajni postupak nad tim radijem

Radio 101 grca u dugovima
Radio 101 grca u dugovima (Cropix)
Više o

stečaj

,

dugovi

,

Radio 101

Navodi se kako postoje tri stečajna zahtjeva, jedan od bivšeg radnika i dva od sadašnjih zaposlenika, te da stečajni postupak nije moguće izbjeći čak i ako se namire njihovi zahtjevi, prenosi Hina. Po stečajnom zakonu, dovoljno je ispuniti jedan od dva razloga koje zakon propisuje za otvaranje stečajnog postupka - nelikvidnost i prezaduženost, a Radio 101 je prezadužen, zbog čega su, ističu u upravi, svi razgovori sa zainteresiranim kupcima završavali neuspješno.

"Radio 101 ima oko 20 milijuna kuna duga, akumuliranih kroz zadnjih deset godina, a imovina najvjerojatnije ne vrijedi više od milijun, milijun i pol kuna. U takvu bilancu čak i najzainteresiraniji kupci nisu željeli ući", rekao je predsjednik uprave Drago Perić.

U priopćenju se podsjeća da je Perić, kad je preuzeo vođenje uprave krajem listopada 2009. godine, zatražio reviziju poslovanja koja do njegova dolaska nikad nije bila napravljena. Službena revizija pokazala je da su se bilance frizirale, prihodi umjetno povećavali kako bi se lažno pokazalo da Radio 101 posluje dobro, a troškovi su rasli enormno.

Krajem 2009. godine gubitak je bio devet milijuna kuna akumuliranih od 1999. do 2009. Porez na dodanu vrijednost nije se plaćao nekoliko godina te neki dobavljači, a doprinosi na plaću od početka 2009.

Broj radnika i honorarnih suradnika znatno je premašivao broj koji bi omogućavao normalno poslovanje pa je krajem 2009. Radio 101 imao oko 60 zaposlenih te otprilike toliko i honoraraca. Samo su troškovi reprezentacije 2007. godine bili veći od 650.000 kuna. Zbog nesavjesnog poslovanja, Perić je i podnio kaznenu prijavu protiv bivšeg direktora Darija Duspera.

"Bivši nadzorni odbor u zadnjih je deset godina glumio fikus, potvrđivao lažirana izvješća i bilance te se nije nijednom zapitao gdje je nestao novac, a preko student-servisa u tom je razdoblju oprano oko 50 milijuna kuna, što policija i istražuje", rekao je Perić.

Otvaranjem stečajnog postupka vođenje Radija 101 preuzima stečajni upravitelj, upravi prestaje mandat, raspušta se skupština suvlasnika, a svi zaposlenici dobivaju otkaz uz otkazni rok od mjesec dana. Očekuje se da će Radio 101 emitirati program i u stečajnom postupku, a prva skupština vjerovnika održat će se u roku od 45 dana.

10.01.2011. 16:10:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh