« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ELEKTRO-ZAGAĐENJE

Radijacija mobitela odgovorna je za nestanak pčela

Sve veća upotreba mobilnih telefona odgovorna je za nestajanje pčela i uništavanje njihovih košnica, tvrde znanstvenici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

mobiteli

,

pčele

,

radijacija

,

revolucije

Njihov nestanak uzrokovao je uzbunu u Europi i Sjevernoj Americi gdje su aktivisti okrivili pesticide, klimatske promjene i upotrebu genetički modificiranih usjeva za ono što se naziva ˝poremećajem raspadanja (pčelinjih) kolonija˝.

No istraživači sa Sveučilišta Chandigarh's Punjab tvrde kako su pronašli uzrok koji bi mogao preuzeti glavni dio odgovornosti. Naime, ustanovili su kako je radijacija mobilnih telefona ključni faktor za ovaj fenomen, a vjeruju kako ona ometa navigacijska osjetila pčela.

Izveli su eksperiment u kojem su usporedili produktivnost pčela iz dvije košnice. U jednoj od njih nalazili su se mobiteli koji su radili dva puta po 15 minuta dnevno, tijekom perioda od 3 mjeseca. Nakon tog perioda, znanstvenici su primijetili dramatičan pad u veličini košnice koja je sadržavala mobitele. Pčele su također prestale proizvoditi med.

˝Povećanje upotrebe elektroničkih uređaja dovelo je do tzv. elektrozagađenja okoliša. Ponašanje i biologija pčela narušeno je elektrosmogom s obzirom da ovi insekti u tijelu imaju magnetit koji im pomaže oko navigacije˝, zaključuju znanstvenici u studiji.

No Tim Lovett iz Britanske udruge pčelara navodi kako košnice uspješno opstaju u Londonu gdje je velika uporaba mobitela. ˝Prijašnja istraživanja pokazala su kako mobiteli nisu pravi problem. Pretpostavljamo da je uzrok kombinacija faktora koji uključuju bolesti, pesticide i gubitak staništa.˝

31.05.2010. 13:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh