« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
PRIPAZITE

Rad u smjenama opasan za mentalno zdravlje

Studija je pokazala da je među radnicima s neredovitim radnim vremenom ili onima koji rade noću vjerojatnost za razvoj depresije veća za 33 posto

Noćne smjene su katastrofa!
Noćne smjene su katastrofa! (Arhiva)
Više o

mentalno zdravlje

,

rad u smjenama

Rad u smjenama nije pretjerano dobar za zdravlje, to će vam reći svatko tko je barem par dana proveo u noćnoj, ali novo istraživanje donijelo je još poraznije rezultate - vjerojatnije je da će ljudi koji rade noćne ili ostale vrste smjena koje im mogu poremetiti san oboljeti od depresije nego pojedinici koji rade od 'devet do pet', objavili su britanski znanstvenici.

Oni su detaljno proučili podatke sedam prijašnjih studija o povezanosti radnog vremena i mentalnog zdravlja u koje je bilo uključeno više od 28 tisuća ljudi.

Među smjenskim su radnicima evidentirali 28 posto veću vjerojatnost da će iskusiti neki oblik mentalnih problema u odnosu na one s konzistentnim tjednim radnim vremenom.

- Znamo da rad u smjenama mijenja naš cirkadijski ritam, odnosno normalan biološki ciklus spavanja i budnosti koji odgovara izmjenama dana i noći, kazala je voditeljica istraživanja, Luciana Torquati, znanstvenica na Sveučilištu u Exeteru.

- Taj poremećaj ljude čini ćudljivima i razdražljivima te rezultira socijalnom izolacijom jer im se radno vrijeme ne poklapa s onim obitelji i prijatelja, rekla je Torquati.

Konkretno, studija je pokazala da je među radnicima s neredovitim radnim vremenom ili onima koji rade noću vjerojatnost za razvoj depresije veća za 33 posto u odnosu na osobe koje rade 'od devet do pet'.

Na smjenski rad posebno su osjetljive žene, pišu znanstvenici u časopisu American Journal of Public Health.

U usporedbi sa ženama kojima je radno vrijeme konzistentno, razvoj mentalnih poteškoća za 78 posto je veći među ženama koje su prisiljene raditi u smjenama.

Rezultati upućuju na to da radnici i poslodavci trebaju biti svjesni potencijalnih posljedica smjenskog rada kada je posrijedi mentalno zdravlje zaposlenika, kaže Torquati.

- Naš mozak je programiran tako da spava noću, kada nema dnevnog svjetla, kako bi se oporavio od svih informacija koje procesuira danju, pojasnila je znanstvenica.

- Smjenski rad, osobito noćni, taj ciklus okreće naglavačke. Procesuiranje informacija i budnost noću, a spavanje danju. Takav poremećaj funkcija uzrokuje razdražljivost, nervozu, potištenost i na koncu može rezultirati raznim mentalnim poremećajima, zaključila je.

05.10.2019. 15:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh