« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
UMJETNA INTELIGENCIJA

Računalo Watson pametnije od čovjeka

VIDEO - Umjetna inteligencija potukla je iskusne kviz-majstore u televizijskom kvizu znanja Jeopardy

Jeopardy
Jeopardy (YouTube)
Više o

IBM

,

umjetna inteligencija

,

superračunala

,

superračunalo

,

kviz

,

Watson

,

Jeopardy

Superračunalo Watson osvojilo je milijun dolara u televizijskom kvizu Jeopardy i tako uvjerljivo pobijedilo ljudske konkurente - majstore za kvizove Kena Jenningsa i Brada Rutterora koji su osvojili 300.000, odnosno 200.000 dolara. IBM-ov Watson uz velik broj točnih odgovora pokazao je i veliku vještinu ulaganja novčanih iznosa na vlastite odgovore koji se u kvizu postavljaju u obliku pitanja.

Računalo je ime dobilo po osnivaču IBM-a, Thomasu J. Watsonu, a poduzeće je obećalo da će osvojeni iznos donirati organizacijama World Vision i World Community Grid. Natjecanje je trajalo ukupno tri dana. Prvi dan završio je izjednačeno, dok Watson već dan kasnije više nije davao šanse svojim konkurentima. Umjetna inteligencija u potpunosti je pak potukla ljudsku u finalnom kvizu koji je održan u srijedu 16. veljače.

Jennings i Rutteror su iskusni i iznimno uspješni sudionici kvizova. Jennings drži rekord u broju Jeopardy pobjeda u nizu (74), a Rutteror je u kvizu već osvojio 3,25 milijuna dolara. Watson je s voditeljem, suparnicima i gledateljima komunicirao preko ekrana, umjetnim glasom. Pokazao je zavidno znanje kod pitanja o povijesnim događajima i Beatlesima, dok je kapitulirao na relativno jednostavnom pitanju o jednoj marki keksa.

Stručnjaci iz IBM-a na Watsonu su radili četiri godine. Odgovore na pitanja pronalazi u velikoj bazi podataka uz pomoć kompliciranog algoritma koji je znatno složeniji od onog kojeg koristi Google. Naime, Google na temelju ključnih riječi sastavlja popis mogućih odgovora, dok Watsonov algoritam traži samo jedan odgovor koji pritom mora biti točan.

Najsloženiji dio je softver za umjetnu inteligenciju kojim Watson analizira rečenice na ljudskom jeziku te odgovore daje u obliku pitanja prema pravilima kviza. 

17.02.2011. 14:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh