« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
VIZA ZA SAD

Računalna greška osramotila američku viznu lutriju

Oko 22.000 kandidata već je slavilo dobivanje vize za život u SAD-u, no rezultati na kraju nisu valjani

Zelena karta
Zelena karta (Wikipedia)
Više o

zelena karta

,

viza za SAD

,

SAD

,

viza SAD

,

vizna lutrija

Rezultati godišnje lutrije za američke useljeničke vize bit će poništeni zbog računalne greške, piše Hina. Da stvar bude gora, deseci tisuća mogućih imigranata diljem svijeta već su bili obaviješteni da su osvojili priliku da se legalno nastane u Sjedinjenim Američkim Državama.

Poništeni rezultati bili su dostupni online od 1. svibnja, a problem je otkriven 5. svibnja. Oko 22.000 kandidata pogrešno je obaviješteno da su odabrani za prijelaz na sljedeći korak u procesu, objavio je State Department, a prenosi američi javni radio NPR.

Gotovo 15 milijuna ljudi prijavilo se za lutriju u 2012. u nadi da će osvojiti jednu od 50.000 američkih imigranatskih viza, koje se dodjeljuju onima koji bi inače imali malo izgleda da dobiju vize preko obitelji ili tvrtke kao pokrovitelja. Lutrijom se izabere 90.000 dobitnika, čiji se broj potom smanjuje u intervjuima te zbog strogih obrazovnih i profesionalnih kriterija.

Zbog problema sa softverom 90 posto slučajnih pobjednika izabrano je među onima koji su se prijavili u prva dva dana 30-dnevnog razdoblja registracije koje je završilo 3. studenoga, objavio je State Department. Rezultati su poništeni jer ne predstavljaju ono što smatra poštenim i slučajnim izborom sudionika. Problem je proizišao iz programerske greške koja je sada popravljena, istaknuo je State Department.

Nova lutrija održat će se s već prijavljenim kandidatima, a dobitnici će biti objavljeni sredinom srpnja. Kandidati se ne moraju ponovno prijaviti, napominje američko državno tajništvo.

Viznu lutriju osnovao je Kongres 1994. kako bi se povećao broj imigranata koji dolaze u SAD iz zemalja u razvoju i zemljalja s tradicionalno niskim stopama imigracije u SAD.

13.05.2011. 20:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh