« Svijet
objavljeno prije 14 godina
SRAZ DVAJU KRAJNOSTI

'Rachel Corrie' plovi prema Gazi, Izrael obećao da neće stići do kraja

Komentari s jedne i s druge strane upućuju da bi se mogao dogoditi nov sukob zbog trogodišnje izraelske blokade Pojasa Gaze

izrael gaza brod napad
izrael gaza brod napad (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Gaza

,

humanitarna pomoć

,

Benjamin Netanyahu

,

pretres stana

,

darko mladić

Irski brod "Rachel Corrie" sa stotinama tona humanitarne pomoći, koji pokušava probiti blokadu Pojasa Gaze, plovi prema odredištu i mogao bi u subotu ujutro stići do izraelske zone zabrane od 20 milja, objavili su organizatori.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zaprijetio je da brod neće uploviti, a glasnogovornica Pokreta za slobodnu Gazu Greta Berlin, koja je na brodu, rekla je da "Rachel Corrie" plovi po planu i da se ne kani zaustaviti ni u jednoj luci na putu.

Komentari s jedne i s druge strane upućuju da bi se mogao dogoditi nov sukob zbog trogodišnje izraelske blokade Pojasa Gaze u kojemu je na vlasti islamistički pokret Hamas, samo četiri dana nakon izraelskog napada na humanitarni konvoj za Gazu u kojemu je ubijeno devetero aktivista.

Na irskom brodu je dvadesetak putnika, među kojima su dobitnica Nobelove nagrade za mir Irkinja Mairead Mcguire i bivši zamjenik glavnog tajnika UN-a Denis Halliday. McGuire je rekla da se aktivisti na brodu neće opirati ako se izraelski vojnici ukrcaju i zauzmu ga. Brod prevozi invalidska kolica, lijekove i cement. (hina/metro-portal)

04.06.2010. 19:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh