« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
CIKLON

Queensland preživio Yasi

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE i VIDEO: Prvi izvještaji s mjesta događaja govore o velikim štetama, čini se da nema žrtava

Posljedice ciklona Yasi u Mission Beachu
Posljedice ciklona Yasi u Mission Beachu (Sunrise at 7)
Više o

fotografije

,

ciklon Yasi

,

oluja Queensland

,

Innisfail

,

posljedice oluje

Jutro u Innisfailu, Cairnsu, Townsvilleu i ostalim mjestima koja su bila na putu zastrašujuće Yasi polako izvlači umorne stanovnike na ulice koje su prepune porušenih stabala, krovova i ostalih posljedica ciklona.

Prvi izvještaji su prilično optimistični, jer unatoč velikim štetama izgleda da nema žrtava, dapače, u skloništu u Cairnsu rodilo se jedno zdravo dijete usred udara ciklona. Srećom, uz trudnu majku bila je britanska primalja koja je došla na godišnji odmor!

Stanovništvo pogođenih krajeva tijekom cijele noći izvještavalo je putem Twittera o teškim udarima vjetra i zvukovima lomljave, čak je bilo i live feedova dok su telefoni imali struje.

S lica mjesta u Innisfallu izvještavao je za australsku televiziju novinar emisije Sunrise at 7 Grant Denyer putem Skypea za iPhone, intervjuirajući stanovnike i snimajući posljedice ciklona.

Iako je ciklon ušao duboko u teritorij Queenslanda, na obali još uvijek pušu snažni vjetrovi i opasnost nije prošla. Evo videa snimljenog pred sat vremena u Townsvilleu:

Ciklon Yasi trenutno je na drugom stupnju snage, u zadnjih sat vremena je pao s četvrtog stupnja na trenutnu snagu pri ulasku dublje u kopno.

Prvi izvještaji iz Mission Beacha, mjesta koje je bilo prvo na putu stravičnog ciklona koje je poslala lokalna policija govore o 90% srušenih kuća, svo drveće je srušeno i gradićem se uopće ne može hodati od ruševina, no niti ovdje nema žrtava.

Na Twitteru i ostalim medijima stanovništvo Queenslanda puno je hvale za premijerku Anne Bligh, koja je neumorno upozoravala na opasnost, organizirala evakuaciju i skloništa tako da još nije prijavljena niti jedna žrtva ili teže ozlijeđena osoba.

Inače, policija Queenslanda najviše komunicira s ljudima putem svog Facebook profila, sjajno uređenog i održavanog, a cijelu noć je netko bio dežuran i odgovarao na sva pitanja zabrinutih stanovnika.

Kako izgleda put između pogođenih gradića Mareeba i Atherton:

 

02.02.2011. 21:53:19
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    xena
    03.02.2011. 12:36
    jadni australci
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh