« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
LUKAVI I BRZI

Putujuće bande pljačkaša pustoše Europu

Bande pljačkaša već godinama su odgovorne za 30 posto kaznenih djela u zemljama EU i teško ih je uhvatiti jer su stalno u pokretu

Putujuće bande pljačkaša pustoše Europu
Putujuće bande pljačkaša pustoše Europu (Shutterstock)
Više o

pljačkaši

,

bande pljačkaša

Europa je već godinama meta putujućih bandi pljačkaša koje je jako teško uhititi jer su stalno u pokretu, a odgovorni su za gotovo 30 posto kaznenih djela u državama članicama, upozorilo je belgijsko predsjedništvo EU-a. "Žrtvama je jako teško objasniti da ne možemo ništa učiniti jer ih ne možemo uhvatiti", rekla je nedavno belgijska ministrica unutarnjih poslova Ennemie Turtelboom.

Belgija se zauzima za europski pristup tom problemu jer on pogađa većinu država članica. U pripremi je zajednička definicija fenomena kako bi sve države članice EU-a mogle reagirati. Prijedlog definicije trebao bi biti predan ministrima unutarnjih poslova EU-a u prosincu, kazala je Turtelboom.

Posebnost bandi jest da nikada ne djeluju u zemlji iz koje potječu, a u koju se povlače nakon pljački. U pravilu nisu nasilni jer bi u tom slučaju riskirali teže kazne, no iznimke postoje. "Pljačkaju robu koju je lako preprodati i koriste autoceste kako bi se brzo prebacili u drugu zemlju. Zato ih je teško uhvatiti", rekao je ravnatelj belgijske policije Eddy de Raedt. (hina/metro-portal)

03.11.2010. 09:47:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh