« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
BRATSKI NARODI

Putin zahvalio Janukoviču na poboljšanju odnosa

Ruski premijer Vladimir Putin zahvalio je ukrajinskom predsjedniku Viktoru Janukoviču na zatopljenju u odnosima dviju zemalja otkako je na toj dužnosti od veljače ove godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Ukrajina

,

Rusija

,

Vladimir Putin

,

Viktor Janukovič

,

Da Vincijeve naprave

Putin i Janukovič sastali su se u ljetnoj rezidenciji ukrajinskog predsjednika u Forosu, pokraj Sevastopolja, na poluotoku Krimu. Rusko-ukrajinska trgovina vratila se na razinu kakva je bila prije krize u odnosima dviju zemalja, u vrijeme predsjedništva prozapadnog Viktora Juščenka.

"Poseban je izvor zadovoljstva porast suradnje u područjima visoke tehnologije, proizvodnje zrakoplova i svemirskoj industriji", rekao je Putin. Zajednički rad na zrakoplovu Antonovu An-70 istaknuo je kao primjer uspješne suradnje dviju zemalja.

U nedjelju Rusija obilježava dan svoje mornarice, a dvojica će predsjednika nazočiti tradicionalnoj paradi mornara ruske crnomorske flote u Sevastopolju.

"Mornarima želim sretan praznik. Sutra će ruski i ukrajinski mornari biti zajedno, kao što su i naši narodi bili zajedno mnoga stoljeća", rekao je Putin. "Želim zahvaliti ukrajinskom čelništvu, posebno predsjedniku Janukoviču na odluci da ruska crnomorska flota ostane na Krimu i na stvaranju odlične atmosfere u odnosima dvaju bratskih naroda", dodao je Putin.

U travnju ove godine ukrajinski parlament odlučio je produljiti boravak ruskoj crnomorskoj floti na Krimu do 2042. godine, unatoč protivljenju ruske prozapadne oporbe predvođene Julijom Timošenka. U zamjenu za produljenje ugovora o najmu crnomorskih ukrajinskih luka za svoju mornaricu, Moskva je za 30 posto snizila cijenu plina koji izvozi Ukrajini.

Prije sastanka s Janukovičem, Putin je posjetio 14. međunarodni sajam motocikala u Sevastopolju. (hina/metro-portal)

24.07.2010. 17:47:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh