« Svijet
objavljeno prije 1 godinu i 10 mjeseci
NARAVNO!

Putin se u Ukrajini odriče narativa o "Velikoj pobjedi"

Rat protiv Ukrajine je udarac sjećanju na pobjedu Sovjetskog Saveza u Drugom svjetskom ratu. Za Rusiju počinje budućnost koja ne izgleda ružičasto...

(Arhiva)
Više o

Vladimir Putin

,

rat u Ukrajini

Bombe padaju na Kijev, Harkov i Odesu - podmukao napad bez objave rata. Kada bismo ranije takve riječi čuli, jasno nam je bilo da se radi o povijesnom opisivanju napada nacističke Njemačke na Sovjetski Savez, o „Velikom domovinskom ratu", kako u Rusiji zovu Drugi svjetski rat.

Taj rat je vrijeme podijelio na „prije" i „poslije", i desetljećima se nije moralo ništa dalje objašnjavati. Kada bi se reklo „nakon rata", svi su znali da to znači nakon 1945. Ali od veljače 2022. još jedan rat je odvojio prošlost od sadašnjosti. U tom ratu je, međutim, Rusija agresor.

Nestalo posljednje „vezivno tkivo"

Na primer, sjećanje na žrtve Drugog svjetskog rata obilježava se akcijom „Besmrtni puk". Ideja za to je potekla iz društva, kao alternativa državničkom pobjedničkom patosu i sloganima kao što je „Mi to možemo ponoviti", ali tu društvenu inicijativu brzo je prisvojila državna propaganda, isto kao i tzv. Georgijevsku lentu, koja je bila dio vojnog ordena u Carskoj Rusiji, a kasnije je, pod drugim imenom, ponovo uvedena u Sovjetskom Savezu. Danas je ona u Rusiji glavni simbol sjećanja na pobjedu nad nacističkom Njemačkom. I tu je rusko društvo slijedilo propagandu Kremlja. Ali u veljači 2022. Putin je uništio i taj stup ruskog identiteta.Do veljače 2022. sjećanje na pobjedu u Drugom svjetskom ratu bilo je temelj ruskog identiteta. Koliko je ta pobjeda važna za javnu svijest u Rusiji, pokazuju sva ispitivanja javnog mnijenja i istraživanja iz kasnih devedesetih. Nije slučajno što je Putinov režim sjećanje na tu pobjedu prepoznao kao glavno „vezivno tkivo" ruskog društva. Ona je postala neka vrsta građanske religije koju je prihvatila većina Rusa.

Ruske trupe u Ukrajini sada ne granatiraju samo Harkov i Odesu, nego jurišaju i na Nikolajev i drže pod opsadom Herson. Bacaju bombe u blizini spomenika Holokaustu u Babinom Jaru, u Kijevu. Iz straha pucaju na tenkove koji i dalje stoje na postoljima u ukrajinskim gradovima u znak sjećanja na Drugi svjetski rat. Na nišanu im nije samo „Velika pobjeda". To je tenkovski napad ne samo na sjećanje na veterane iz Drugog svjetskog rata, nego i na rijetke još uvijek žive svjedoke rata, koji ne mogu napustiti svoje domove tijekom ruskog granatiranja.

Novo računanje vremena

Kakav god bio ishod napadačkog rata koji je pokrenuo Vladimir Putin (ako se ne završi nuklearnim udarom), Ukrajinci i oni Rusi koji se protive agresiji sada imaju svoj rat, i to „Veliki ukrajinski domovinski rat", kako ga sada zovu. Sada će on podijeliti živote čitavih generacija na „prije" i „poslije".

Taj rat, a ne bilo koji drugi sukob, poput rata protiv Gruzije 2008. godine ili aneksije Krima 2014, označit će kraj post-sovjetskog povijesnog razdoblja, ali i samog „post-sovjetskog prostora". Sada su tu „Imperij Rusija" i oni koji su se uspjeli osloboditi od nje. Međutim, Rusija koja je zahvaljujući slamanja pokušaja državnog udara u Moskvi 1991. uspjela da sačuvati privid „najvažnije demokracije" na post-sovjetskom prostoru, sada konačno postaje „Tamnica naroda", kako se nekada govorilo za Sovjetski Savez.

Trenutne promjene neće svi odmah osjetiti. U Ukrajini je u veljači 2022. počela „nova era", a mnogi Rusi i dalje poput noja guraju glave u pijesak. Ali i oni su na pragu „nove ere", koja će ih neizbježno teško pogoditi: zbog zapadnih sankcija i ruskih protu-sankcija - zbog neizbježnog rasta cijena hrane, zbog izostalih sjetvi u južnoj Rusiji i Ukrajini, zbog nestašice robe i vrtoglave inflacije, kao posljedice izolacije. Ako se Rusima sve to ne sviđa i ako izađu na ulice kako bi prosvjedovali, naići će na spremnu rusku policiju i Nacionalnu gardu.

Jedna druga Rusija

Rusi su sada konačno dobili svoju „novu Rusiju budućnosti", ali ta budućnost ne izgleda ružičasto. Kako se sada pokazuje, Vladimir Putin ima jasnu viziju budućnosti zemlje, samo što je tijekom svih ovih godina nije otkrivao, jer se većini ljudi ta opcija definitivno ne bi svidjela što je moglo dovesti do toga da joj se otvoreno na ulici odupru.

Većina se sada nalazi u jednoj sasvim drugoj zemlji, koja nije nalik čak ni onoj nekadašnjoj - s vojnom cenzurom i odsječena od ostatka svijeta. Osnova ruskog nacionalnog identiteta, pobjeda nad fašizmom, razbijena je raketama koje su ispaljene na ukrajinski Harkov. Rusija je na putu ka društvenom sukobu, a Putin je srušio posljednju branu.

Sada će doći, ili do masovnih čistki onih koji drugačije misle, ili će sukob u društvu prerasti u građanski rat, ako protivnici rata i pacifisti uopće mogu pružiti otpor. U Ukrajini je situacija drugačija. Ona nikada nije bila tako ujedinjena kao što je od početka „novog domovinskog rata". Bez obzira na to kakav bio njegov ishod.

Piše: Ivan Preobraženski/DW
09.05.2022. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh