« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
MA DA?!

Putin pomilovao Mihaila Hodorkovskog

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o pomilovanju zatočenog naftnog tajkuna Mihaila Hodorkovskog, koji je u zatvoru već deset godina,

Hodorkovski je izašao, čekamo Pussy Riot
Hodorkovski je izašao, čekamo Pussy Riot (Arhiva)
Više o

Vladimir Putin

,

pomilovanje

,

Mihail Hodorkovski

Ruski predsjednik u četvrtak je iznenađujuće najavio da će uskoro biti potpisana odluka o pomilovanju Hodorkovskog, nakon što je bivši čelnik naftne kompanije Jukosa poslao molbu da ga se oslobodi iz humanitarnih razloga jer mu je majka teško bolesna.

Kremlj je objavio da je odluka o pomilovanju donesena na temelju "načela humanizma" i da stupa na snagu odmah. Ruske novinske agencije citiraju odvjetnicu Hodorkovskog koja je rekla da bi mogao na slobodu već danas.

U svibnju 2005. sud u Moskvi proglasio je Hodorkovskog i njegovog kolegu Platona Lebedeva krivima za pronevjeru i neplaćanje poreza i kaznio ih s devet godina zatvora. Kasnije je presuda smanjena na osam godina.

U prosincu 2010. Hodorkovski i Lebedev su u drugom slučaju osuđeni na 14 godina zatvora za krađu nafte i pranje novca. U prizivu kazne su im smanjenje na 10 godina i 10 mjeseci zatvora.

Lebedev je redovno trebao izaći na slobodu u svibnju 2014., a Hodorkovski u kolovozu iste godine.

Presude su se na Zapadu smatrale politički motivirane jer je Hodorkovski bio žestoki Putinov kritičar i namjeravao se angažirati u politici.

Hodorkovski je ranije izjavio da nikada neće tražiti pomilovanje od Putina jer bi to značilo da priznaje krivnju. Ruski list Kommersant u petak piše da je to ipak učinio, ali pod pritiskom sigurnosnih službi. Pozivajući se na neimenovane izvore, list piše da su predstavnici tih službi bez nazočnosti odvjetnika razgovarali s nekada najbogatijim Rusom i kazali mu da se pogoršava zdravstveno stanje njegove majke, koja boluje od raka, i k tome ga upozorili da bi protiv njega mogla biti podignuta i treća optužnica. "To ga je nagnalo da se ipak obrati predsjedniku", kaže Kommersant.

Politički analitičari kažu da je pomilovanje trebalo Kremlju kako bi ublažio međunarodne kritike o poštivanju ljudskih prava u zemlji i uljepšao svog međunarodni ugled uoči Zimskih olimpijskih igara u Sočiju.

20.12.2013. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh