« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Putin ignorira ubojice, a napada samoubojice

Ruska vlada još nije zakonom stala na kraj uličnom nasilju

Fotografija vijesti
Više o

Rusija

,

Vladimir Putin

,

emo

,

skinheads

,

gothic

Skupina moskovskih skinheada u dobi od 17 do 22 godine, koja se tereti za smrt čak dvadesetoro ljudi, upravo je izvedena pred sud. Tako se na prvi pogled čini da se rusko društvo obračunava s porastom uličnog nasilja. No stvarno je stanje mnogo strašnije.

Moskovski nasilnici obrijanih glava najčešće napadaju Afrikance, Azijce i doseljenike iz bivših sovjetskih republika. No, na udaru su i Gruzijci, Čečeni, muslimani, Židovi, homoseksualci, pankeri, rokeri, kao i svi ostali stranci, te oni koji se ne uklapaju u viziju etnički čiste Rusije. Glavni dokaz na suđenju bit će snimke ubojstava koje su snimali sami nasilnici, a potom ih distribuirali na internetu.

Nedavno je još jedna skupina od 20 skinheada uhićena zbog serije brutalnih napada na osobe iz bivšeg Sovjetskog Saveza. Njihov vođa, student umjetnosti, priznao je da je ubio više od 30 stranaca i dodao da grad treba očistiti od stranaca. Ipak, policija i pravosuđe su zakazali. U prvih pet mjeseci ove godine dogodila su se 232 napada zbog ksenofobije i mržnje, uključujući 57 ubojstava, a krivci za većinu zločina nikada nisu pronađeni.

Umjesto da objave rat neonacistima koji ubijaju i teroriziraju građane Moskve i drugih gradova, ruske vlasti zabranjuju nenasilne gothic i emo supkulture.

Samo prošle godine u Rusiji je bilo 600 žrtava rasističkih napada, a samo je 20 osoba osuđeno. No pravo bi pitanje trebalo biti upućeno ruskim političarima koji nasilje uopće ne prepoznaju kao društveni problem.

A što onda čine? Putinova vlada uputila je Dumi bizaran prijedlog zakona kojim bi glazba i ikonografija emo i gothic supkulture postala nezakonita. Zakon namijenjen zaustavljanju opasnih trendova među tinejdžerima predložen je u sklopu državne ‘Strategije za duhovno i moralno obrazovanje mladih’. Emosi su u dokumentima opisani kao ‘osobe u dobi od 12 do 16 godina, koje nose crnu i ružičastu odjeću, remenje sa zakovicama, lakiraju nokte, buše uši i obrve, a crna kosa im šiškama prekriva polovicu lica’. Posljednjih pet godina diljem svijeta emo supkultura na udaru je kritika kao negativna ideologija koja potiče depresiju, povlačenje, pa čak i samoubojstvo.

Predsjednica Mreže mladih Hrvatske Emina Bužinkić ističe kako sama strategija može imati i pozitivne ciljeve, ali kada se ovako partikularno napada određene supkulture riječ je o veoma diskriminatornoj i restriktivnoj politici.

- Kako će se mladi u Rusiji pobuniti protiv toga i koliko uopće imaju prostora da djeluju - pita se Bužinkić.

Ruski psiholozi i sociolozi uvjeravaju političare da samoubojstva nisu specifična za emose i gotike, te da je glazba samo glazba, ali uzalud - zakon stupa na snagu krajem godine.

Piše: Piše: Dorino Manzin
31.07.2008. 19:16:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh