« Ekosfera
objavljeno prije 8 godina i 4 mjeseca
OČUVANJE PLANETE

Put oko svijeta u ultralakom zrakoplovu

Matevž Lenarčič je do sada obavio tri velika leta u malim zrakoplovima, a ovaj je najambiciozniji do sada

Najbolji ekološki zrakoplov na svijetu
Više o

put oko svijeta

,

let oko svijeta

,

ultralaki zrakoplov

,

Pipistrel

Slovenski biolog Matevž Lenarčič (53) pošao je u nedjelju ujutro na put oko svijeta ultralakim zrakoplovom s ciljem da potroši što je moguće manje goriva i tako upozori na važnost očuvanja planeta Zemlje, objavile su internetska stranica i slovenska turistička organizacija, javlja Hina.

Diplomirani biolog, alpinist, fotograf, pilot i avanturist poletio je u nedjelju iz zračne luke u Ljubljani na put dug 100.000 km tijekom kojega će preletjeti sedam kontinenata, tri oceana, 120 nacionalnih parkova, Antarktiku i Mont Everest. Putovanje će trajati oko 3 mjeseca.

Prva postaja bit će Maroko, druga Senegal, a zatim će preko Atlantskog oceana doletjeti do Amerike.

"Želim poručiti ljudima da je ovaj planet jedini koji nam je dan i ako ga uništimo, izgubit ćemo ga zauvijek mi i naši potomci", rekao je Lenarčič, iskusan pilot koji je 2004. već obišao svijet u sličnoj letjelici.

Lenarčič se na drugo putovanje oko svijeta uputio u slovenskom zrakoplovu Pipistrel Virus-SW914 teškom 290 kg koji postiže brzinu do 300 km/h. Letjet će uglavnom na visini od 9.000 m.

Pipistrel je slovenska tvornica specijalizirana za lake letjelice. 2011. je dobila NASA-inu nagradu za najbolji ekološki zrakoplov, pošto je uspjela prijeći 320 km u nepuna dva sata s manje od 3,79 litara potrošnje po osobi u letjelici.

08.01.2012. 12:39:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh