« Fun
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
TIK TOK

Pustite cajke i Thompsona: Evo zašto je pop glazba istinsko zlo

Dok smo bili zaokupljeni debatiranjem o pastirskom rocku i poskočicama Jelene Rozge, medijskim su prostorom zadominirale kojekakve Ke$he, Flo Rideri i preuski topići Katy Perry

Fotografija vijesti
Više o

Thompson

,

glazbeni ukus

,

cajke

,

Justin Bieber

,

rock glazba

,

pop glazba

Unatoč tomu što su umjetnost i umjetnički dojam po svojoj prirodi vrlo apstraktne stvari koje je nemoguće ocjenjivati po čvrsto utvrđenim kriterijima (ma što kojekakvi „kritičari" tvrdili), velika većina nas ima stav o tome je li neko djelo umjetničko ili nije. Glazbena djela tu nisu nikakva iznimka.

I dok se u kafićima i po internetskim forumima od pamtivijeka vode žestoke debate o tome zašto je primjerice rock cool dok „cajke" to nisu (vrijedi i obrnuto), široka dostupnost glazbenih televizija i YouTubea omogućila je pop glazbi da svojim lako pamtljivim tekstovima i notama osvoji srca najšire publike diljem svijeta.

Nažalost, dok smo mi ostali bili zaokupljeni debatiranjem o pastirskom rocku i poskočicama Jelene Rozge, medijskim su prostorom potpuno zadominirale kojekakve Ke$he, Flo Rideri i preuski topići Katy Perry.

Mislite da pretjerujemo u svojoj ocjeni? Pogledajte onda podatke koje vam donosimo. I pokušajte se sjetiti kad je MTV zadnji put emitirao glazbu.

1. Creed, skupina momaka golih prsa koja sebe voli nazivati američkim post-grunge bendom, prodala je više albuma od mnogih legendi rock glazbi, poput Jimija Hendrixa.

2. Bendovi poput Led Zeppelina, REM-a i Depeche Modea nikad za vrijeme svojih bogatih karijera nisu imali neki single na broju jedan, dok ih primjerice Rihanna već ima deset.

3. Pjesma „Tik-ToK" stanovite Ke$he prodala se u više kopija nego bilo koja pjesma Beatlesa.

4. Popularni uradak „Low" još popularnijeg Flo Ride prodana je u nešto više od osam milijuna primjeraka, jednako kao i slavna „Hey Jude" Beatlesa.

5. „I Gotta Feeling" Black Eyed Peasa popularnija je od bilo koje pjesme Elvisa Presleya ili newyorškog dvojca Simona i Garfunkela. Vrijedi napomenuti kako su kritičari u više navrata proglasili „I Gotta Feeling" najgorom pjesmom u povijesti glazbe.

6. Znate li što je zajedničko Katy Perry i preminuloj legendi Michaelu Jacksonu? Broj singlova s istog albuma koji su završili na broju jedan.

7. Pjevačica/glumica/scenaristica/redateljica i osvajačica gotovo svake nagrade u povijesti pop kulture Barbra Streisand prodala je 140 milijuna albuma, što je više od Pearl Jama, Johhnyja Casha i Toma Pettyja zajedno.

8. Billy Ray Cyrus, country glazbenik poznat po sladunjavim baladama i slavnoj kćerki Miley Cyrus prodao je svoj album „Some Gave All" u dvadeset milijuna kopija, što nikad nije pošlo za rukom Bobu Marleyju.

9. Pjesme iz serije „Glee" probile su se do vrhova top ljestvica više puta od Beatlesa.

10. „Baby" Justina Biebera ima gotovo 750 milijuna pogleda na YouTubeu i samo mu je nebo granica.

21.05.2012. 13:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh