Pustinjski kavijar - kraljevska hrana kreće u osvajanje tržišta s neobičnog polazišta
Kavijar iz Abu Dhabija prodavat će se za 4 do 6 dolara za gram
Daleko od Kaspijskog jezera, moruna koja se uzgaja u rashlađenim bazenima u pustinji što okružuje Abu Dhabi, nosi u utrobi 'crno zlato' neuobičajeno za ovo podneblje - kavijar. Kako pjavlja Hina, Proizvodnja "pustinjskog kavijara" treba početi koncem 2011. a bit će namijenjena području Perzijskog zaljeva koje počinje cijeniti "kraljevsku hranu", ali i tradicionalnim tržištima kavijara poput Europe i Sjedinjenih Država, ističu promotori ovog projekta.
"Na svjetskoj razini, potražnja premašuje ponudu za 400 tona na godinu i nadamo se da ćemo uspjeti nadoknaditi taj nedostatak", rekao je komercijalni direktor "Ryal Caviar Compagnyja" Robert Harper. Tvrtka planira proizvoditi 35 tona kavijara na godinu.
"Moruna je ugrožena vrsta u Kaspijskome jezeru i naša će proizvodnja pridonijeti zaštiti te vrste ribe", rekao je čelnik tvrtke Ahmad al-Zahiri.
Voda iz bazena u kojima je riba poslije će se iskoristiti za navodnjavanje polja u pustinjskom emiratu Abu Dhabiju, dodaje Zahiri. Projekt je vrijedan 115 milijuna dolara. Kavijar iz Abu Dhabija prodavat će se za 4 do 6 dolara za gram, rekao je Harper, što je otprilike i cijena kavijara iz Kaspijskog jezera. Tvrtka će uz kavijar proizvoditi i 700 tona odrezaka morune, svježih i dimljenih, na godinu.
Novi komentar