« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
SIBIR-TIHI OCEAN

Pušten u rad naftovod kojim će ruska nafta poteći prema Kini

Ruska nafta će novom dionicon naftovoda u Kinu stizati zaobilazeći Europu, nafta će krenuti još ove godine

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)
Više o

Putin

,

nafta

,

rusko kineski naftovod

Ruski premijer Vladimir Putin pustio je u rad rusku dionicu naftovoda Sibir-Tihi ocean kojom će do konca godine ruska nafta poteći prema Kini i čija je zadaća osigurati stabilan izvoz ruske nafte zaobilazeći Europu.

"Ruski dio projekta je dovršen", rekao je Putin pošto je otvorio ventil u gradu Skovorodinu (Amurska oblast, ruski Daleki istok). "Potpuno smo sigurni da će ove godine ruska nafta doći u Kinu", rekao je Putin na svečanosti kojoj je nazočio direktor kineske Državne uprave za energetiku Zhang Guobao. Ovim naftovodom nafta će se iz Sibira dopremati u rafinerije u kineskome gradu Daqingu, na sjeveroistoku Kine.

"Ovo je važan projekt za n as jer počinjemo diverzificirati našu isporuku nafte", dodao je ruski premijer. "Dosad je glavnina opskrbe išla prema našim europskim partnerima... Otvorenjem ovog kraka naftovoda Sibir-Tihi ocean, na područje Azije i Tihog oceana dopremat ćemo 30 milijuna tona nafte, a nakon njegova proširenja i 50 milijuna tona. Bit će to velika konkurencija europskim rutama", istaknuo je Putin.

Ruska tvrtka Transnjeft i kineska CNPC potpisale su u listopadu 2008. i ugovor o izgradnji još jednog ogranka naftovoda prema Kini, velikom potrošaču energije, koja će tako imati izravan pristup golemim izvorima svoga susjeda. Ova dionica duga 67 km, od Skovorodina do kineske granice, omogućit će dopremu ruske sirove nafte na sjever Kine, s početnim protokom od 15 milijuna tona na godinu.(hina/metro-portal)

29.08.2010. 19:33:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh