« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
TANJUG

Pusić: Odnosi Srbije i Hrvatske ključni za stabilnost regije

Otvorena pitanja između dvaju zemalja treba rješavati na razini ministarstava i pojedinih resora, smatra HNS-ovka

(Mario Pusić/Cropix)
Više o

Srbija

,

HNS

,

Vesna Pusić

,

Hrvatska

,

tanjug

Predsjednica kluba zastupnika Hrvatske narodne stranke (HNS) u Hrvatskom saboru Vesna Pusić ocijenila je u razgovoru za agenciju Tanjug da su odnosi između Hrvatske i Srbije takvi da su oduvijek stabilizirali ili destabilizirali balkansku regiju te istaknula kako ti odnosi, zbog tog značajnog utjecaja, moraju biti poboljšani.

Pusić je kazala kako je potrebno izgraditi odgovorniju politiku u cilju popravljanja odnosa i stabilizacije regije, navevši Europsku Uniju kao projekt stabilizacije i izgradnje država u balkanskoj regiji.

Govoreći o pitanju Kosova, Pusić je kazala kako je Hrvatska opravdano priznala njegovu neovisnost, naglasivši kako je to nezaobilazna činjenica, a da je drugo pitanje kako je do toga došlo i koja je politika do toga dovela.

Kazala je kako ni Srbija ni Hrvatska nisu razmišljale o tome koji bi, u osjetljivim pitanjima, bili sljedeći politički koraci koji bi pomogli da se neugodna situacija donekle ublaži. Kao primjer takvog koraka navela je povlačenje međusobnih tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde koje će, kako je rekla, bespotrebno opteretiti naraštaje koji nisu odgovorni za to.

Otvorena pitanja između dviju zemalja, poput suđenja za ratne zločine, nestalih osoba, povratka izbjeglih ili pitanja granica, ne trebaju riješavati šefovi država već ih treba riješavati na razini ministarstava i pojedinih resora, ukazala je Pusić. (hina/metro-portal)

13.03.2010. 18:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh