« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
JADRANKA KOSOR:

Iz Vatikana izlazim dodatno osnažena za sve teške poslove

Kosor je izjavila da je u Vatikanu dobila snažnu podršku za završetak pregovora s EU, te da je Papu pozvala da iduće godine posjeti Hrvatsku

(Sandra Šimunović/Cropix )
Više o

papa Benedikt XVI.

,

Vatikan

,

Jadranka Kosor

,

Sveta Stolica

Iz Vatikana izlazim dodatno osnažena za sve teške poslove koji čekaju hrvatsku Vladu, kazala je u subotu premijerka Jadranka Kosor nakon privatne audijencije kod pape Bendikta XVI. kojega je pozvala da iduće godine posjeti Hrvatsku.

Naglasila je da je u Vatikanu dobila snažnu potporu za završetak pregovora o hrvatskom ulasku u EU i papi Benediktu XVI. zahvalila na potpori koju Sveta stolica daje Hrvatskoj od početka osamostaljenja.

"Posebno sam mu zahvalila što je istaknuo ove godine da je arbitražni sporazum sa Slovenijom dobar sporazum i način na koji se mogu rješavati nesporazumi. To je meni i Vladi bila iznimno važna potpora u tome trenutku".

Istaknula je da su u kontekstu završetka pregovora o ulasku Hrvatske u EU kao 28. članice razgovarali i o Papinom posjetu Hrvatskoj.

"Rekla sam Svetome ocu da bi nam to bila dodatna snaga i u tom kontekstu smo razgovarali o pozivu i mogućem dolasku Svetog oca. Ne usudim se ništa prejudicirati, ali reakcije su izvrsne. Ako dobro iščitavam reakcije Svetog oca, to bi se moglo dogoditi sljedeće godine", kazala je.

Premijerka je s papom Benediktom XVI. razgovarala i o potpori koju Hrvatska pruža svojim sudsjedima na njihovom europskome putu, a posebice o položaju Hrvata u BiH. O toj je temi premijerka razgovarala i s državnim tajnikom Tarcisiom Bertoneom.

S državnim tajnikom Bertoneom premijerka je razgovarala i o ostvarivanju ugovora koje je RH potpisala s Svetom Stolicom, te naglasila da se oni "uistinu ostvaruju", te o europskom putu Hrvatske.

"I Bertone je isticao da Hrvatska pripada europskom civilizacijskom krugu, kamo mi idemo i kamo se vraćamo kući", rekla je.

U oba razgovora isticala sam sve ono što Hrvatska nosi kao poputbinu u EU, kulturu, tradiciju, umjetnost, znanje, rekla je. "U tom kontekstu dotaknuli smo se i obilježavanja 300. obljetnice rođenja Ruđera Boškovića", rekla je premijerka podsjetivši da je taj znanstvenik sanirao kupolu Bazilike Sv. Petra.

Kosor je rekla da se razgovaralo i o pitanju vjerskih simbola na javnim mjestima te da je zajednički stav da oko takvih pitanja svaka država treba donijeti odluke u okviru svoga zakonodavstva, odnosno ustava.

Upitana hoće li zbog teškog stanja hrvatskog proračuna doći do smanjenja sredstava temeljem četiriju potpisanih ugovora sa Svetom stolicom, premijerka je naglasila da se sve ono što je potpisano mora izvršavati.

Na pitanje hoće li nakon izbora, u ovoj ili idućoj godini, u proračunu biti povećanja sredstava temeljem ugovora sa Svetom stolicom, premijerka je kazala da o proračunu nisu razgovarali.

Do povećanja proračuna neće doći, obveze po ugovorima iznose 250 milijuna kuna, rekla je premijerka podsjetivši da su u odnosu na lani smanjene za oko 50 milijuna kuna.

Novinarima je kao vrlo važno naglasila da prijevremenih izbora u ovoj godini neće biti, a kao važan razlog za to navela je da bi se u tom slučaju zaustavili pregovori o ulazak u EU.

"Tehnička vlada više ne bi mogla donositi odluke koje se očekuju od Vlade u ovom ključnom trenutku završetka pregovora, a ostalo je još puno teških odluka koje Vlada suvereno može donositi. Ako bismo raspisali izbore, taj bi se proces zaustavio i mi bismo izgubili momentum završetak pregovora 2010. I to je ono ključno zašto mi smatramo da prizivanje prijevremenih izbora ne bi bilo dobro", naglasila je. (hina/metro-portal)

13.03.2010. 16:48:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh