« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 4 mjeseca
ZANIMLJIVO!

Pušači su manje atraktivni od nepušača

Sada je znanstveno dokazano da ljudi pušače doživljavaju kao manje atraktivne i privlačne.

Davno je to bilo...
Davno je to bilo... (Pexels)
Više o

pušenje

,

privlačnost

Za mišljenje se pitalo 500 osoba u Bristolu, a birati su mogli između 23 parova blizanaca od kojih je jedan bio pušač, a drugi nije. 

Istraživanje je imalo dva cilja. Prvi je bio saznati je li moguće odrediti je li osoba pušač samo na temelju njezinih crta lica, a drugi je bio saznati može li pušenje utjecati na to doživljava li se osobu koja puši privlačnom.

U obzir je trebalo uzeti brojne faktore poput izgleda osoba, njihove starosti, spola i okoline u kojoj žive, a zato je, kako bi se stekla određena vrsta kontrole nad spomenutim faktorime, odlučeno da će predmetom istraživanja postati blizanci i blizanke.

Jednojajčani blizanci dijele isti genetski materijal i dijelove okoline u kojoj žive (imaju iste roditelje, kulturološku pozadinu i edukaciju), a razlike među njima mogu se uvidjeti u utjecajima okoline koju ne dijele, u životnom stilu i crtama osobnosti, poput odluke da počnu pušiti.

Koristila su se i dva prototipa, jedan muškog i jedan ženskog lica, koji su stvoreni analizom crta lica ostalih blizanaca. To je bilo nužno jer je samo najmanja razlika u pozi, ekspresiji ili osvjetljenju mogla utjecati na rezultate.

Rezultati su pokazali da je većina i muških i ženskih ispitanika, njih čak 70%, mogla vrlo lako prepoznati sve sudionike koji su bili pušači. Muškarci i žene također se slažu i u tome da su nepušači fizički privlačniji. 

Saznanja koja su se dobila o različitostima crta lica između pušača i nepušača koristit će se u razvijanju i poboljšavanju metoda za prestanak pušenja. U lipnju je objavljena studija koja je otkrila da se već ove godine broj pušača u Velikoj Britaniji smanjio, tako da će nova otkrića potaknuti još snažniju kampanju protiv pušenja.

 

14.12.2017. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh