« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
STANJE U RUSIJI

Punk i alternativni bendovi kritički progovaraju o Putinu

U današnjoj Rusiji gdje Putin vlada čeličnim stiskom, jedino ruska alternativna glazbena scena ima obraza kritički govoriti o ruskim vlastima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Putin

,

Rusija

,

punk bendovi

,

rock bendovi

U situaciji kada je politička oporba skoro potpuno utišana, a svi najutjecajniji i najveći mediji pod strogim nadzorom Kremlja, kao zadnji bastion otpora u Rusiji, tvrde mnogi, ostala je rock-glazba, točnije punk i alternativni bendovi koji egzistiraju na underground sceni.

Riječi iz pjesme pod imenom „FSB kurviš" u kojoj kojoj ruski punk-bend PTVP bez kompromisa progovara o svojem nekadašnjem predsjedniku, a danas premijeru Vladimiru Putinu idu čak do mjere: "Ne slušajte ga, on uvijek laže, Putin, Putin, Putin, svinja uvijek pronađe blato da se valja u njemu".

Pjevač i tekstopisac benda PTVP (kratica za Posljednji tenkovi u Parizu) Aleksej Nikonov govori o Putinu, političaru koji je prošle godine odstupio s mjesta predsjednika, ali je bez ikakve sumnje i dalje najmoćniji čovjek Rusije:  „ Živimo u feudalnom društvu. O svemu odlučuje samo jedna osoba, a ta osoba je diktator"

Nikonov je svoj bend osnovao prije dvanaest godina u Viborgu, gradu na granici s Finskom, a danas je PTVP, čiji članovi žive i rade u Sankt Peterburgu, jedan od najistaknutijih predstavnika male, ali dinamične punk-scene, koja u najboljoj maniri toga glazbenog žanra bespoštedno kritizira političke moćnike.

Nerijetko im policija upadne na koncert i prekine ga, pjevač zna završiti i u zatvoru nakon koncerta, a kako su zabranjeni u medijima slavu pronose isključivo promocijom od usta do uste.

Maleni underground klubovi su njihovo područje djelovanja, gdje imaju publiku odanih istomišljenika koji njihove pjesme doživljavaju kao svoj glas protiv ozračja straha i autoritarnosti što ih okružuje.

Zanimljivo je napomenuti dok na punk-sceni otpor vladajućem režimu raste, mainstream rock bendovi potpuno su utišani. Ruska rock-scena koja je svoje zlatno razdoblje doživjela u vrijeme Gorbačova, danas su se „prodali", pjevajući na domoljubnim skupovima u organizaciji Putinova režima.

No nisu svi ruski rockeri takvi: jedan od rijetkih izuzetaka je rock-veteran Mihail Borzikin i njegov bend Televizor, čiji tekstovi ga stavljaju daleko od ekrana televizije. Borzikin misli da je zastarjelo izražavati političke stavove, jer neki kolege misle da umjetnost treba odmaknuti što dalje od politike.


20.08.2009. 13:23:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh