« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
PROBLEMI U RAJU

Nastavljeni letovi prema Uskršnjem otoku

Stanovnici Uskršnjeg otoka traže smanjenje broja posjetitelja zbog negativnih utjecaja na život i okoliš.

(Maggie Samways, MWN)
Više o

Čile

,

Uskršnji otok

U ponedjeljak su nastavljeni letovi prema Uskršnjem otoku, nakon što su prosvjednici prošli tjedan zauzeli zračnu luku Mataveri. Gotovo 30 građana zauzelo je dva puta pistu za slijetanje blokirajući je autima te su tako poremetili letove prema i sa otoka. Stotine turista bili su zadržani u zračnoj luci u Santiagu i nisu bili u mogućnosti razgledati otok na kojem se nalaze goleme kamene glave.

Stanovnici otoka tvrde da vlasti puštaju previše posjetitelja na otok što negativno utječe na njihovu kvalitetu života i okoliš. Otočani su zatražili da se od posjetitelja traži posjedovanje posebne vize na kojoj je zabilježena namjera da otok napuste i vrate se kući. Također su zatražili da se zabrani posjeta ljudima koji su krivično gonjeni. No vlasti su odgovorile da je to nemoguće budući da se otok nalazi na teritoriju Čilea.

"Znamo da je otok mjesto o kojem trebamo brinuti, ali također smo svjesni da je to baština svih Čileanaca, ne samo Rapa Nui naroda", izjavila je Carolina Hotu Hey, guvernerka Uskršnjeg otoka.

Piše: Arturo Figueroa/Metro World News
20.08.2009. 15:22:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh