« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
HERCULANEA

Pulski komunalni radnici prekinuli štrajk

Zaposlenici neće prihvatiti bon od 500 kuna koji im je ponudio grad, a sindikati će radnicima osigurati isplatu za vrijeme provedeno u štrajku

(Srećko Niketić/Cropix)
Više o

Boris Miletić

,

Bruno Bulić

,

Herculanea

,

Pula smeće

,

komunalci

Radnici pulskoga Gradskog komunalnog poduzeća "Herculanea" danas su u podne prekinuli štrajk koji su počeli u ponedjeljak zbog neisplate božićnica, izvijestio je danas novinare predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera te čelnik štrajkaškog odbora Bruno Bulić.

Po njegovim riječima, zaposlenici tvrtke odlučili su ne prihvatiti bon od 500 kuna koji im je ponudio grad, a sindikati će radnicima osigurati isplatu za vrijeme provedeno u štrajku budući da je grad to odbio učiniti.

"Uprava 'Herculanea' odbila je zahtjev sindikata da se bon od 500 kuna odmah isplati tako da se doda neoporezivom iznosu u 2010. godini, a ne da se tretira kao dug poslovanja za ovu godinu, zatim isplatu plaće u siječnju uvećanu za 700 kuna, te da se dani provedeni u štrajku radnicima plate kao da su radili", istaknuo je Bulić, dodajući kako je gotovo svih 200 zaposlenika "Herculanea" bilo protiv nastavka štrajka.

Objasnivši odluku o prekidu štrajka, Bulić je rekao kako sindikati nisu htjeli da građani dobiju "krivu sliku o tom poduzeću".

"Do izražaja je došla senzibilnost prema građanima te da prestane maltretiranje kolega iz drugih komunalnih poduzeća koji pod prijetnjom otkaza moraju dolaziti u Pulu čistiti ulice", rekao je Bulić. Dodao je kako je pritisak na ljude bio golem te da su u Puli očito "na vlasti djeca čije funkcije nadilaze njihove psihofizičke sposobnosti".

Pulski gradonačelnik Boris Miletić u izjavi za novinare izrazio je zadovoljstvo što je prekinut štrajk, pri čemu je građanima Pule zahvalio na dosadašnjoj potpori te svim istarskim gradonačelnicima na iskazanoj solidarnosti.

"Ponuda koju je grad dao radnicima za isplatu poklon-bona od 500 kuna je iznad svih mogućnosti, ali je ne povlačim, te će svi radnici koji budu htjeli danas moći preuzeti bon", zaključio je Miletić.

Tijekom jučerašnjeg dana gradski prijevoznik "Pulapromet" i članovi Sindikata Istre i Kvarnera u pulskoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi prekinuli su štrajk kojim su se solidarizirali s djelatnicima "Herculanea", koji su počeli štrajk tražeći isplatu božićnice od 2000 kuna. (hina/metro-portal)

24.12.2009. 16:07:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh