« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
PAUZA ZA PRIPREMU

Pukanićevo ubojstvo: Suđenje optuženoj šestorici odgođeno do 7. travnja

Svjedok Dušan Erceg koji je danas trebao svjedočiti bit će pozvan na sud 26. i 27. travnja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić/CROPIX)
Više o

Ivo Pukanić

,

suđenje

,

Bojan Gudurić

,

Ivana Kršul

,

Dušan Erceg

Suđenje šestorici optuženih za ubojstvo Ive Pukanića odgođeno je za 7. travnja kako bi se novi branitelj petooptuženog Bojana Gudurića mogao pripremiti za obranu, a obrana je podnijela podnesak vezano uz slučaj objave SMS-ova u medijima kojim od svih nositelja vlasti traži samostalnost i neovisnost sudbene vlasti i pravo na pravično suđenje.

Podnesak vezan uz medijska događanja oko SMS-ova s iPhonea Pukanića u nastavku rasprave podnio je u ime obrane svih optuženika branitelj Željka Milovanovića Saša Novak.

Predsjednica sudskog vijeća Ivana Kršul je nakon 15-minutne stanke u kojoj je razmotren podnesak odbila prijedlog da se podnesak pročita, ustvrdivši da u njemu nema prijedloga o kojem bi trebalo odlučivati. "Sudnica nije mjesto za javnu polemiku", rekla je Kršul. Tim podneskom branitelji traže da se u postupku protiv njihovih branjenika osigura pravo na pošteno suđenje, navodeći da nastala situacija škodi interesima obrane jer javna hajka i linč prema sudu ugrožava nezavisnost suda i odvjetnika. Ističu da je polemika izložila predsjednicu raspravnog vijeća Ivanu Kršul neviđenoj medijskoj i političkoj hajci u kojoj se brojni sudionici natječu oštrinom nastupa.

Upozoravaju da su svi sudionici polemike koji su kritizirali rad suda u konkretnom slučaju grubo prekršili Ustav i ostale akte te da time narušavaju povjerenje građana u pravosuđe. Branitelji tvrde da je raspravno vijeće opravdano prihvatilo prijedlog da se u postupak ponovno uvrsti i pročita zapisnik o pretrazi pokretnih stvari IPhone-a Pukanića pa zato smatraju neopravdanim zahtjev za utvrđivanjem odgovornosti sutkinje. Branitelji navode da u cjelosti vjeruju da sutkinja nije u medije dostavila ispis SMS poruka a ograđuju se od bilo kakve insinuacije da u oni s time povezani. Drugo je pitanje, kažu, kako je ta dokumentacija dospjela u javnost.

Branitelji su podnesak poslali na adrese Ureda predsjednika RH, predsjednicima Sabora i vlade, ministru pravosuđa te predsjednicima Vrhovnog i Županijskog suda, Hrvatske odvjetničke komore i Udruge hrvatskih sudaca od kojih traže uzajamno povjerenje nositelja vlasti, samostalnost i neovisnost sudbene vlasti i pravo na nepristrano i pravično suđenje.

Rasprava će se nastaviti 7. travnja prema ranijem rasporedu, a svjedok Dušan Erceg koji je danas trebao svjedočiti, a koji je inače s optuženim Robertom Matanićem služio zatvorsku kaznu u Sremskoj Mitrovici, bit će pozvan na sud 26. i 27. travnja. Raspravu je odgođena kako bi se novi Gudurićev branitelj Andrej Ilić pripremio za obranu koju je preuzeo u prošli petak. Tražeći odgodu Ilić je rekao da između Gudurića i njegovog branitelja po službenoj dužnosti nije bilo nikakve komunikacije i da su im odnosi bili narušeni do nepodnošljivosti.

Sutkinja Kršul prekinula je Ilića dok je navodio razloge za odgodu rasprave, ustvrdivši da je Gudurić na početku suđenja rekao da prihvaća branitelja. Raspravu je odgodila jer, kako je navela, zakon propisuje da svaki optuženik i branitelj imaju pravo na minimalni rok od osam dana za pripremu obrane. No, odlučila je ostaviti Gudurićevog branitelja po službenoj dužnosti kako se ne bi dalje odugovlačila rasprava. (hina/metro-portal)

29.03.2010. 13:06:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh