« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
WTF?!

Pucnjava na govoru nove kvebečke premijerke

Napadač je uhićen, a dok su ga odvodili u lisičinama vikao je "Englezi se bude"

Problemi u Quebecu
Problemi u Quebecu (Arhiva)
Više o

pucnjava

,

Quebec

,

Pauline Marois

Jedna je osoba ubijena i još jedna ranjena u utorak u Quebecu u pucnjavi tijekom govora nove kvebečke premijerke Pauline Marois nakon pobjede njezine stranke na pokrajinskim izborima, javljaju agencije.

Kanadska policija zaštitila je novu premijerku maknuvši je s pozornice i potom ispraznila dvoranu Metropolis u kojem su pristaše Kvebečke stranke slavili pobjedu. Napadač je uhićen, a dok su ga odvodili u lisičinama vikao je "Englezi se bude". Druge pojedinosti napada zasad nisu poznate.

Separatistička Kvebečka stranka pobijedila je na izborima u toj kanadskoj frankofonskoj regiji održanima u utorak, no imat će dovoljno mandata tek za sastavljanje manjinske vlade, objavile su lokalne televizijske postaje. Po preliminarnim rezultatima, stranka osvaja 58 od 125 mandata u kvebečkom parlamentu.

Potvrde li se takvi rezultati, po ocjenama agencije Reuters, novoj bi vlasti bilo gotovo nemoguće organizirati referendum o neovisnosti Quebeca. No, pobjednička stranka može biti zadovoljna jer je nakon devet godina u oprobi porazila vladajuću Liberalnu stranku premijera Jeana Charesta koja osvaja 48 mandata.

Čelnica stranke Pauline Marois postat će prva premijerka u povijesti te pokrajine. "Budućnost Quebeca je budućnost suverene zemlje", kazala je ona prije incidenta u dvorani.

Stranka je u dva navrata tražila izjašnjavanje o neovisnosti, 1980. i 1995. no na referendumu je oba puta pobijedio tabor koji je želio ostati u Kanadi. Na referendumu '95 bio je to s tijesnom većinom (50,6 naprema 49,2 posto), ali je od tada potpora neovisnosti dosta opala i u zadnjih petnaestak godina varira između 38 i 43 posto.

Kanadski premijer Stephen Harper čestitao je Marois na pobjedi i izrazio nadu da takav izborni rezultat neće ponovo otvoriti trnovito pitanje kvebečke neovisnosti. "Ne vjerujemo da stanovnici Quebeca žele opet otvarati ustavna pitanja iz prošlosti. Naša će vlada ostati fokusirana na pitanja zapošljavanja i ekonomskog razvoja i mislim da su to najvažnija pitanja i za Kvebečane", poručio je Harper, rekavši da će s novom kvebečkom vladom raditi na ostvarenju tih ciljeva.

05.09.2012. 10:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh